Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Amorphis: (λίγες) αναμνήσεις και (πολλά) βίντεο

Με την ευκαιρία των επερχόμενων live των φινλανδών Amorphis, είπαμε να καταγράψουμε όλα τα επίσημα βίντεο-κλιπ τους, αλλά και κάποιες αναμνήσεις από τις κυκλοφορίες τους μέχρι σήμερα.


Με το δίσκο Tales from the Thousand Lakes γνωρίσαμε το 1994 το φιλανδικό συγκρότημα και το πρώτο τους βίντεο που είδαμε ήταν το Black Winter Day (από μια βιντεοκασέτα γνωστού μέταλ περιοδικού με βραχύβια κυκλοφορία). Ακολούθησε η εξέλιξη του Elegy και ο συνδυασμός καθαρών/brutal φωνητικών. Τρελή κατραπακιά φάγαμε από το μεσαίο σημείο στο τραγούδι Cares, αυτό με το μπιτάκι! Από το βίντεο του Against Widows γνωρίσαμε τη φάτσα του νέου τραγουδιστή Pasi Koskinen. 2ο βίντεο κυκλοφόρησαν για την ακουστική εκτέλεση του My Kantele. Τρία χρόνια καθυστέρηση για να βγει νέο άλμπουμ και το 1999 έρχεται το Tuonela, που μας άρεσε. Βίδεον για το τραγούδι Divinity. Τα brutal φωνητικά ελαττώνονται σημαντικά. Για να χαθούν εντελώς δύο χρόνια αργότερα με το Am Universum, που άφησε ανάμικτες και κυρίως χλιαρές εντυπώσεις. Βίντεο για το τραγούδι Alone. Το Μάρτιο του 2002 έρχονται για πρώτη φορά για συναυλίες στην Ελλάδα και το ότι δεν παραβρέθηκα έγκειτα στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο είχα κόψει τα live για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι (οικονομικός; διάβασμα για σχολή; εγκεφαλική μαλάκυνση;). Το 2003 επανέρχεται ο αρχικός ντράμερ του γκρουπ μετά από την εποχή του Tales. Κυκλοφορεί το Far from the Sun, το οποίο είναι λίγο καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά πάλι δεν εντυπωσιάζει. Ενδιαφέρον το βίντεο κλιπ για το τραγούδι Evil Inside. Ξανά από τα μέρη μας για συναυλίες το γκρουπ το Δεκέμβριο του 2003, αλλά τότε τους είχα ρίξει μαύρη πέτρα!

Ο τραγουδιστής Pasi αποχωρεί και το γκρουπ βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η "μετεγγραφή" του Tomi Joutsen στη θέση του frontman και η χρησιμοποίηση καθαρών και βοθρέ φωνητικών (μετά από προτροπή του Joutsen) ανέκοψε την πτωτική πορεία της μπάντας και οδήγησε τους Amorphis στη δεύτερη φάση της καριέρας τους. Το πολύ καλό Eclipse του 2006 θα μπορούσε να εντυπωσιάσει μόνο και μόνο επειδή δεν είναι σαν τα προηγούμενα δύο άλμπουμ. Δύο βίντεο από αυτό κυκλοφόρησαν, το House of Sleep και το The Smoke που έχει σκηνές από συναυλία. Στο καπάκι, το 2007, κυκλοφορούν το Silent Waters, που είναι ακόμα καλύτερο. Βίντεο για το ομότιτλο τραγούδι Silent Waters και επιστροφή από τα μέρη μας μετά από χρόνια. Οι συναυλίες έγιναν τον Απρίλιο του 2008, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα αλλά οι προετοιμασίες του γάμου μάς κράτησαν μακριά. Η άνοδος προς την κορυφή για τους Amorphis συνεχίζεται με το, αγαπημένο πλέον για τον υπογράφοντα, Skyforger του 2009. Βίντεο κλιπ για την τραγουδάρα Silver Bride και ένα δεύτερο με στιγμές από live και backstages στο From the Heaven of my Heart. Το πώς και γιατί χάσαμε την προπέρσινη συναυλία τους, τέταρτη εμφάνιση στη Θεσ/νίκη (ίδιο καιρό, 31 ΟΚΤ & 1 ΝΟΕ) δεν μπορώ να αναλύσω και ακόμα μετανιώνω. Φέτος, σωτήριον έτος 2011, κυκλοφόρησε το The Beginning of Times με πρώτο βίντεο για την προώθησή του το You I Need. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να τους δω ζωντανά.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

tha diapistwseis poso mpantara einai
tous eixa dei to 2003...
anapse tis fwties gia ta drakkar!!!
odhin on our side!!!!
time is short...
omiros

zisis είπε...

Τώρα και με τον Joutsen, περιμένω πώς και πώς!

Για Amon: έχω ήδη λιώσει τη δισκογραφία τους! Μα τον Όντιν, θα γίνει χαμός!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Καλοι οι Amorphis,το the beginning of times μου αφησε αναμεικτες εντυπωσεις,πολλοι ειπανε οτι το θεωρουν καλυτερο απο το skyforger,δεν συμφωνω με αυτο,πιστευω οτι το skyforger ειναι ενα κλικ επανω.

Ενα κακο εχουν στα λαιβ τους,οτι ειναι βαρετοι,στατικοι,χωρις επικοινωνια με το κοινο και τωρα τελευταια με ενα σετλιστ μολις 15 κομματια.Δηλαδη παλι καλα που ηρθε και ο joutsen κανει κανενα headbaning,γιατι αν περιμεναμε απο τους αλλους,ο drummer ειναι απο τους πιο βαρετους εβερ.

Οσοι πηγαν και τους ειδαν πριν λιγες μερες κανουν λογο για μαλλον την χειροτερη εμφανιση τους στην ελλαδα και με ενα σετλιστ ανισο.

zisis είπε...

Συμφωνώ και γω, φίλε, είμαι υπέρ του Skyforger.

Εγώ πάντως δεν τους είχα δει παλιότερα, οπότε (ψιλο)απόλαυσα το live. Η μικρή διάρκεια είναι ένα θέμα. Απ'αυτά που ακούγονται, καλά θα ήταν να τους έβλεπα το '08 ή το '09, αλλά τι να κάνουμε...