Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Απεργία για το τσιγάρο;

Τι άλλο θα δούμε;! Έκαναν απεργία οι ιδιοκτήτες των καφέ-μπαρ της Κοζάνης για τον αντικαπνιστικό νόμο! Και πορεία! Και μας ζήτησαν να τους συμπαρασταθούμε!

Να βοηθήσουμε ποιους; Αυτούς που αισχροκερδούν με τον καφέ, αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις, αυτούς που έχουν απλήρωτες τις κάβες*, αυτούς που χρωστάνε στην εφορία, αυτούς που έχουν τους υπαλλήλους τους χωρίς ασφάλιση; Αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε 23%, ανέβηκε ο φόρος στα ποτά και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Πήγε και ο μικρός συντελεστής στο 13% και πάλι τίποτα. Όταν όμως απαγορεύουν το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους γίνεται χαλασμός. Θεωρούνται άνθρωποι;

Κύριως λόγος, η οικονομική κρίση, μας λένε. Θα πέσει η πελατεία και ο τζίρος τους. Εγώ τόσες μέρες που άρχισαν να μην καπνίζουν (χμ... ως επί τω πλείστον) στα μαγαζιά, παρατηρώ ότι η κίνηση είναι κανονική και ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα να πιει τον καφέ του. Ο Έλληνας και να κόψει το τσιγάρο, τη βόλτα για καφέ δεν θα την αφήσει ποτέ.

Και αφού επικαλούνται την κρίση, γιατί δεν έκαναν κάποιες κινήσεις που θα δείχνουν στην πελατεία τους ότι τους συμμερίζονται και κατανοούν τα προβλήματα της κοινωνίας. Όπως, κατ'αρχάς, να ρίξουν τις τιμές. Δεν γίνεται να δίνουμε στην Κοζάνη €6 με €7 για ποτό, €3 τη μπύρα των 330ml, €3 τον καπουτσίνο που πληρώνεις σε άλλες χώρες €1,5! Θα μπορούσαν επίσης να φτιάξουν happy-hours και να προσφέρουν μειωμένες τιμές στους πελάτες τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας. Ή, ακόμα και πιο «ακραία μέτρα», όπως... το να δουλέψουν τα αφεντικά! Στις δύσκολες συγκυρίες, δεν γίνεται να κάθεσαι, να το παίζεις αφεντικό και να θες να έρχονται τα λεφτά έτσι απλά. Εκτός αν είσαι ο Ωνάσης.

Και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά δεν είμαι εγώ ο επαγγελματίας που θα πρέπει να σκεφτεί, να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, να κοιτάξει πέρα από τη μύτη του, να γίνει λίγο διορατικός με αυτά που βλέπει γύρω του και να φανταστεί αυτά που έρχονται. Με τέτοια μυαλά, καλή τύχη να'χουν.


* Σύμφωνα με δηλώσεις διαφόρων καταστηματαρχών, ιδιοκτητών κάβων και υπαλλήλων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αν και προφανως δεν αξίζει να ασχοληθεί κανενας με σενα και τις βλακίες που γραφεις, εγω θα σου κάνω την τιμή!!

Ειμαι ιδιοκτητης καφετεριας στο κέντρο και μ'αυτην την ιδιοτητα θα σου απαντησω.
1ον, για την μεγαλη βλακεια αισχροκερδιας που ειπες. Ελα εσυ ο εξυπνος, που μονο να σχολιαζεις ξερεις, χωρις να εχεις ιδεα, και δωσε 300 χιλιαρικα να κανεις ενα μαγαζι και καθε 3-4 χρονια αλλα 100 και 150 για ανακαινησεις, γιατι ο κοσμος βαρεθηκε να βλεπει το ιδιο μαγαζι και θα τους χασεις απο πελατες, πληρωνε 4500 και 5000 ενοικια, πληρωνε δεη, τεβε, ικα, μυνησεις απο το τμημα για ψηλου πηδημα, φπα, φορους, καβες, νερο, 2% στον Δημο κλπ, κλπ, κλπ. και ελα μετα και μιλα μου για αισχροκερδια. Το ξερεις οτι τα περισσοτερα μαγαζια στο κεντρο ειναι καταχρεωμενα σε τραπεζες και δουλευουν για να πληρωνουν τοκους? Το ξερεις οτι τα περισσοτερα μαγαζια μπαινουν μεσα με το κεφαλι εδω και 1 χρονο και προσπαθουν να αντεξουν, μηπως και καλυτερεψουν τα πραματα, γιατι αν κλεισουν τα μαγαζια τους θα χασουν τα παντα? Το ξερεις οτι εδω και 8 χρονια δεν εχει ανεβει καθολου το ποτο?

2ον για την ασφαλιση των υπαλληλων. Το ξερεις οτι τα λεφτα που περνει καθε υπαλληλος σε ενα τετοιο μαγαζι ειναι πολυ περισσοτερο απο το κανονικο ημερομισθιο? Το ξερεις οτι αν πεις τον υπαλληλο θα παιρνεις τον βασικο μισθο και ενσημα, θα σου πει αστο ρε φιλε παω αλλου να δουλεψω, γιατι το μονο που νοιαζει τα ατομα που κανουν αυτη την δουλεια ειναι τα λεφτα και οχι η ασφαλιση και επειδη πρεπει να δικαιολογησουμε καποιους υπαλληλους στο ικα πληρωνουμε εξτρα λεφτα? Το ξερεις οτι τα καφε και τα μπαρ της κοζανης απασχολουν περισσοτερα απο 1000 ατομα νεολαια που χωρις εμας θα ηταν ανεργοι? Το ξερεις οτι το για να ερθει ενα φοιτητης στο ΤΕΙ, που ειναι το 30% της οικονομιας της Κοζανης, το πρωτο πραγμα που κοιταει μετα την σχολη, οταν ειναι να κανει βιογραφικο, ειναι η διασκεδαση στην πολη που θα δηλωσει και το ποσο ευκολα μπορει να βρει δουλεια σε ενα τετοιο μαγαζι ωστε να εχει ενα εξτρα βοηθημα?

Αλλα που να τα ξερεις ολα αυτα αφου εισαι ασχετος και το μονο που ξερεις να κανεις ειναι να καθεσαι μπροστα σε ενα laptop και να γραφεις οτι μαλ.....ια σου κατεβει στο μυαλο.
Οσο για το τσιγαρο, ο λογος που δεν επεσε η κινιση στα μαγαζια ειναι οτι ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ τον αντικαπνιστικο νομο, με αποτελεσμα να τους γραφουν καθε μερα προστιμα 600€ μονο και μονο για να μην χασουν την πελατεια τους.

Γι αυτο ασχολησου με κατι αλλο στο laptop, που τρως τις ωρες σου, και σταματα να γραφεις βλακιες για πραγματα που δεν σε αφορουν και αν εισαι τοσο μαγκας και σε ενοχλει η τιμη των ποτων στο κεντρο, να πας στα καφενεια και στα καφε στα χωρια τριγυρω, που δεν εχουν τα εξοδα τα δικα μας, και πιες τον καφε 1€ και το ποτο 4 και 5 γιατι, πιστεψε με, ουτε εμεις θελουμε πελατες σαν εσενα, που με 5€ θελουν να πιουν να φανε και να γαμ.... στο τελος.
Αρκετα ασχοληθηκα μαζι σου και μεγαλη σου τιμη που αφιερωσα τον πολυτιμο χρονο μου για να απαντησω στις βλακιες που εγραψες.

Υ.Γ Ας με συγχωρεσουν οι αναγνωστες του blog για την ασχημη γλωσσα μου, παρολου που ημουν πολυ ευγενικος με σενα ΒΛΑΚΑ.

zisis είπε...

Για να κάνουμε και λίγο διάλογο, ο οποίος ξέρουμε ότι προάγει τη δημοκρατία. Ανώνυμε, πρώτον, συγνώμη αν θίχτηκες και, δεύτερον, σε ευχαριστούμε για το κοινωνικό έργο που επιτελείτε!

Τα 1000 άτομα που απασχολείτε παραμένουν (στα χαρτιά) άνεργοι, και χωρίς το ΙΚΑ, την ασφάλιση κ.λ.π. συμβάλλετε απλά στη διαιώνιση της παραοικονομίας. Εννοείτε και ο νέος θα πει "δε θέλω ένσημα κ.λ.π". Εμείς ΤΙ κάνουμε, είναι το θέμα, και το πόσο σωστοί θέλουμε να είμαστε απέναντι στους συμπολίτες μας.

Υπάρχει και η κρίση, η τρόικα, τα νέα μέτρα, δεν βγάζουμε αρκετά λεφτά κ.λ.π. Όπότε τι κάνουμε; Θα σκεφτούμε λύσεις ή απλά θα φωνάζουμε και θα αντιδράμε περιμένοντας άλλους να μας λύσουν τα προβλήματά μας;

Γνωρίζουμε και φοιτητές που σπουδάζουν, με οικονομικά προβλήματα, που δουλεύουν σε καφετέρειες, αλλά το να λέμε ότι επιλέγουν την Κοζάνη για τις σπουδές τους επειδή "εύκολα μπορεί να βρει δουλειά σε ένα τέτοιο μαγαζί" είναι τουλάχιστον γελοίο.

Επίσης, μπορεί να έχεις δίκιο για το ότι γράφω "βλακίες για πράγματα που δεν με αφορούν", αλλά μια ερώτηση: μετά τον αντικαπνιστικό νόμο που ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ, όπως είπες, τι άλλο δεν θα τηρήσετε;

Υ.Γ.: Έχω μια απορία. Αν παιδεύεστε τόσο πολύ, γιατί ασχολείστε; Υπάρχουν αναξιοποίητα χωράφια για να φυτέψετε το πολύ πιο επικερδές προϊόν της πόλης μας, τον κρόκο.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον, για να ληξει αυτος ο διαλογος, που προάγει την δημοκρατια, οπως ειπες πριν,
1ον ειμαι ανώνυμος γιατι δεν ενδιαφερει κανεναν εδω μεσα η ταυτοτητα μου και προπαντων τα επαγγελματικα και οικονομικα μου. 2ον θιχτηκα γιατι δεν γινεται ο καθενας που δεν εχει ιδεα να βγαινει και να κραζει ετσι ελευθερα. Αν τοσο πολυ πια σε νοιαζει ο κλαδος μας, κοιτα ενυμερωσου, μαθε 5 πραγματα και μετα σχολιασε.
3ον Ναι και φυσικα επιτελουμε κοινωνικο εργο, εγω απασχολω συνολικα 30 ατομα. Ξερεις τι συμαινει αυτο? Εσυ τι κανεις για να επιτελεσεις κοινωνικο εργο, γραφεις μαλακ....? Κανενας μας δεν εγινε επιχειρηματιας απο την μια μερα στην αλλη. Οι περισοτεροι που εχουν μαγαζια αυτη την στιγμη, εχουν ξεκινησει απο σερβιτοροι και μπαρμαν. Εγω δουλευα απο 15 χρονων και συντηρουσα τον εαυτο μου μονος μου, αν δεν υπηρχαν αυτα τα μαγαζια το λιγοτερο που θα παθαινα ηταν να μην εχω να φαω.
3ον Δεν εχεις ιδεα απο φοιτητες και ποια ειναι τα κριτιρια τους. Στην κοζανη φετος περασαν φοιτητες με 0.7 Μηπως θελεις να μου πεις οτι τους νοιαζει το πτυχιο? Η φοιτητικη ζωη τους νοιαζει, μιλαμε για ΤΕΙ και οχι Πανεπιστημιο. Ξέρω απειρες περιπτωσεις φοιτητων που ζητησαν μεταγραφη και μετα απο την λιγη παραμονη τους στην Κοζανη το μετανιωσαν γιατι οπως ελεγαν περνουσαν καλα. Επισης ξερω απειρες περιπτωσεις φοιτητων που δεν εβρισκαν δουλεια και παρατουσαν την σχολη. Μηπως ψαχναν δουλεια στην ΔΕΗ, μηπως στον ΔΗΜΟ, μηπως στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ? Συγκεντρωσου, χωρις το ΤΕΙ θα ηταν νεκρη η Κοζανη οικονομικα. Το ξέρεις οτι οι μισες και παραπανω σχολες στην Κοζανη, δεν ειχαν ουτε καν επαγγελματικα δικαιωματα? Που να το ξερεις, ομως, ειπαμε ασχετος.
4ον Μην μιλας για παραοικονομια σε μια χωρα η οποια δεν εχει καν ασφαλιστικα ταμεια. Μηπως φταιμε και γι αυτο εμεις?
5ον Συνεχιζεις και λες βλακιες, ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ, ΒΑΖΟΥΜΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ, ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΘΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΛΥΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Και απο ποτε ειναι λαθος να αντιδραει καποιος και να φωναζει, οταν θιγονται τα συμφεροντα του, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.
6ον Συγγνωμη που δεν τηρουμε τον αντικαπνιστικο νομο, συγνωμη που ειμαστε οι μεγαλυτεροι εγκληματιες και δεν τηρουμε κανεναν νομο!!! ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ, εδω ο κοσμος καιγεται και εσυ εισαι στην κοσμαρα σου, εμας λες παρανομους?
Και 7ον Πιστεψε με, την καναμε και αυτην την δουλεια , χρονια μαλιστα και περιφανευομαστε γι αυτο, αλλα ειπαμε να παμε μπροστα και οχι πισω. Κοιτα να κανεις και εσυ καμια πιο σοβαρη δουλεια, απο το να καθεσαι εδω μεσα και να γραφεις βλακιες.
Τελος πρεπει να καταλαβεις, και εσυ και πολλοι αλλοι, που κανετε ενα blog και νομιζετε οτι εχετε το δικαιωμα να μπαινετε και να κραζετε τον καθε επαγγελματια, οτι ο απλος ο υπαλληλος θα υποστει μια μειωση μισθου, τι θα πει? " Δεν γαμ... θα ζοριστω, θα κοψω λιγο τα εξοδα, θα δουλεψω και 2 ωρες παραπανω και θα τα βολεψω". Ο επαγγελματιας ξερεις τι θα πει? " Ποιο οικοπεδο και ποιο σπιτι να πουλησω για να σωθω", ενημερωτικα εγω ηδη πουλησα ενα, αλλα φυσικα στ' αρχ... σου, το Blog σου να ειναι καλα και οι βλακιες που γραφεις για να περνα η ωρα.
Συμπερασμα, πρεπει να το βουλωσετε και να αφησετε τον καθε ανθρωπο ειτε επαγγελματια, ειτε υπαλληλο στην ησυχια του και γραψτε για το ποδοσφαιρο, το μπασκετ και οποιαδηποτε αλλη μαλακ.... σας κατεβει στο μυαλο.

ΥΓ Ανωνυμος ειμαι εδω. Μπορεις αν θελεις να ερθεις να κανουμε αυτον τον διαλογο και απο κοντα, που δεν θα ειμαι τοτε.

Serj είπε...

Κυριε "ανωνυμε" ιδιοκτητη μιλαω ως ενας απλος "ανωνυμος" πελατης του μαγαζιου σου και οποιουδηποτε αλλου μαγαζιου.. ΔΕΝ με ενδιαφερουν τα οικονομικα σου, ΟΥΤΕ ποσους υπαλληλους απασχολεις, ΟΥΤΕ το ποσο συμβαλεις στην νυχτερινη διασκεδαση της Κοζανης ωστε να περνανε καλα οι φοιτητες και να μην ζητουν μεταγραφη. Εμενα το μονο που με νοιαζει ειναι να μπορω να πινω τον καφε μου ή το ποτο μου σε μια καθαρη ατμοσφαιρα χωρις να εχω τον καθε απολιτιστο μαλακα να αναβει το τσιγαρο διπλα μου και να ερχεται ολος ο καπνος πανω μου. Μη φοβασαι για τα κερδη σου, αφου οπως λες οι περισσοτεροι ειναι ηδη χρεωμενοι και χωρις την εφαρμογη του νομου. Για αυτο το λογο, κατα την προσωπικη μου αποψη ηταν βλακεια η απεργεια σας. Αλλα οπως φαινεται, εισαι τοσο κοντοφθαλμος ωστε βαζεις την πελατεια πανω και απο την υγεια..Αντε και ΚΑΛΑ ΚΕΡΔΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοιο υβρεολόγιο-λεξιλόγιο, δεν είναι καθόλου απορίας άξιον γιατί ο ανώνυμος ιδιοκτήτης καφέ έγινε απλώς ένας καφετζής και τίποτα παραπάνω. Τι εκφράσεις, τι βρισιές, τι βωμολοχίες, τι χαρακτηρισμοί απέναντι σε κάποιον που ΕΠΩΝΥΜΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ και είπε απλά το αυτονόητο! ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ! Και αν θεωρείτε πως θίγεστε, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ κύριοι!

Γιατί δε θέλω να αναπνέω τον καπνό σας! Γιατί όπως δε θα φυσούσατε ποτέ τον καπνό του τσιγάρου στο προσωπάκι του παιδιού σας, έτσι δεν το αντέχω ούτε κι εγώ τον καπνό στο δικό μου!

Τι να πρωτοσχολιάσω στα όσα τρελά διάβασα? Για τις ανακαινίσεις σας και τα χρέη σας? 3 μαγαζιά είστε όλα κι όλα στον πεζόδρομο! Έλεος! Τύφλα να 'χει του Ψυρρή δηλαδή! Γιατί να γίνεται όλη αυτή η σπατάλη κάθε χρόνο? Αναγκαστικά θέλουμε δε θέλουμε σε σας θα έρθουμε πάλι! Ποιός λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί "ααα, το σούγκαρ δεν έκανε ανακαίνιση φέτος! Τέρμα! Δεν ξαναπάω" Είστε σοβαροί????

Όσο για τους φοιτητές-εργαζόμενους και την ασφάλιση και τη φτώχεια, υπάρχουν και επαγγελματίες σερβιτόροι αλλά αυτοί δε σας κάνουν. Γιατί θέλετε το ένα γκομενάκι-φοιτητριούλα πίσω από το μπαρ και το άλλο γκομενάκι-φοιτητριούλα στο σέρβις! Για να έρθουν και καναδυό φοιτητριούλες-γκομενάκια-φιλεναδίτσες να της κάνουν παρέα! Μόνοι σας δημιουργείτε τα οικονομικά σας προβλήματα και όπως ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ είπε ο Ζήσης, είστε ένας από τους βασικότερους κλάδους που αισχροκερδεί και που βασιλεύει η παραοικονομία! Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ! Μπορεί να μην είμαστε ιδιοκτήτες αλλά φάγαμε τα νιάτα μας σε καφετέριες και μπαρ και γνωρίζουμε ΑΚΡΙΒΩΣ πως λειτουργείτε! Και αν νομίζετε πως ο κόσμος δε βλέπει και δε σχολιάζει όλα αυτά που συμβαίνουν (μια απόδειξη για τα μάτια του κόσμου των 2,50 ευρώ ανεξάρτητα αν κατανάλωσες 100, ανασφάλιστη εργασία, ποτά-μπόμπες, χαμήλωμα της μουσικής να περάσει η αστυνομία και μετά πάλι στο φουλ και πολλά πολλά άλλα) πλανάστε πλάνην οικτράν!

Και τέλος για να απαντήσω και στο Ζήση:
Όχι Ζήση! Δε μπορούν να φυτέψουν κρόκο γιατί τότε θα είναι αγρότες! Τώρα το παίζουν επιχειρηματίες και έχουν τις μπε-εμ-βε και τα ντόλτσε-γκαμπάνα και καμαρώνουν! ...Και ας χρωστάν στις τράπεζες της Μιχαλούς (όπως λένε)!

zisis είπε...

Επειδή το δικό μου ποστ γενικής άποψης κατάντησε ένας λίβελος, με υποτιμητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό μου (με πρόλαβε ο τελευταίος) αλλά και προς τους φοιτητές (ο νοών... νοείτο), και επειδή μάλλον δεν πρόκειται (όχι να συνεννοηθούμε) αλλά να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Όλα τα νέα σχόλια θα διαγράφονται.