Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον Κόζεμο: Η κατάληψη
Η μεγάλη ιδέα της ίδρυσης ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους στην Μακεδονία σχηματίστηκε για πρώτη φορά στο μυαλό ενός ανώνυμου οπαδού της ομάδας του ΠΑΟΚ, κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι με την ομάδα του Ολυμπιακού. Την στιγμή ακριβώς που ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πετύχαινε το νικητήριο γκολ, από θέση οφσάιντ, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ όρμησαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και συνέλαβαν τους παίχτες του Ολυμπιακού και τον διαιτητή Κασναφέρη. Ο επόπτης που δεν είδε το οφσάιντ κατάφερε να διαφύγει και σήμερα διατελεί υπουργός αθλητισμού στο Κράτος των Αθηνών. Ο διαιτητής Κασναφέρης κρεμάστηκε επιτόπου στην σέντρα του γηπέδου με μια αυτοσχέδια αγχόνη που σχηματίστηκε από ένα κάθετο δοκάρι και για σχοινί είχε την φανέλα του Ριβάλντο.
Για τις επόμενες δέκα ημέρες οι περίπου 40.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ παρέμειναν εντός του αγωνιστικού χώρου, σε μια ιδιότυπη κατάληψη που σήμερα θυμόμαστε ως «οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόζεμο». Ο Ελληνικός Στρατός (αργότερα γνωστός ως Ταξιαρχίες των Αθηνών) περικύκλωσε την Τούμπα από τις πρώτες στιγμές των ταραχών χωρίς όμως ποτέ να εισβάλει στο γήπεδο. Μερικά χρόνια μετά ένας δημοσιογράφος από την Καλαμπάκα αποκάλυψε πως ο στρατός δεν εισέβαλε ποτέ γιατί ο Μακεδόνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (τελευταίος πρωθυπουργός της Ενιαίας Ελλάδας) συγκράτησε τους Αθηναίους στρατηγούς και ουσιαστικά συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία του κινήματος. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν σήμερα θα μπορούσαμε να αποκαλούμαστε Ελεύθεροι Μακεδόνες εάν οι Ταξιαρχίες των Αθηνών είχαν ανοίξει πυρ κατά των ηρωικών οπαδών.
Κατά την διάρκεια της ιστορικής κατάληψης, μικρές ταραχές ξέσπασαν και σε άλλα μέρη της Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου. Το κίνημα της Καβάλας πνίγηκε στο αίμα σε λιγότερο από δυο ώρες, όταν οι τοπικοί οπαδοί του ΠΑΟΚ διαφώνησαν με τους τοπικούς οπαδούς του Άρη και η πορεία διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε εμφύλια διαμάχη. Αυτό το γεγονός είναι και ο λόγος που οι Αρειανοί αργότερα θεωρήθηκαν προδότες και εξορίστηκαν από τις πόλεις της Μακεδονίας. Στην Ηγουμενίτσα, η οποία σήμερα τελεί υπό καθεστώς ένταξης στην Ευρύτερη Συμμαχία της Ανεξάρτητης Μακεδονίας των Ελεύθερων Ελλήνων, περίπου 300 τσομπάνοι εξεγέρθηκαν κατά της άρχουσας τάξης και κατά των γειτόνων Παγουράδων. Το Βουκολικό Κίνημα κατάφερε καίριο χτύπημα στο Κράτος των Αθηνών με την κατάληψη των Ζαγοροχωρίων, η οποία συνέπεσε με το τέλος της κατάληψης στο γήπεδο της Τούμπας.
Στην Καστοριά οι κάτοικοι αντέδρασαν συμβολικά με την καύση αναμνηστικών και t-shirt με το σήμα της Ολυμπιάδας των Αθηνών. Στην Βέροια οργανώθηκε παραδοσιακό γλέντι με τον Λευτέρη Πανταζή και τα έσοδα διατέθηκαν υπέρ της κατάληψης. Παράλληλα μια ομάδα γυναικών της πόλης οργάνωσε την αποστολή αφύπνισης των Μακεδόνων και έφτιαξε το πρώτο blog με θέμα ένα ανεξάρτητο κράτος στην Μακεδονία. Οι Σερραίοι, μόλις είδαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να εισβάλλουν στο γήπεδο κατέλαβαν συμβολικά το γήπεδο του Πανσερραικού και έμειναν εκεί επίσης για δέκα μέρες. Οι Ταξιαρχίες των Αθηνών αγνόησαν την κατάληψη των Σερρών και αργότερα πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στη μάχη της Άνω Καμήλας από τους Σερραίους Μαχητές.
Το τέλος της κατάληψης
Το τέλος της κατάληψης ήρθε με την είσοδο του τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης Αξιοσέβαστου κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Αξιοσέβαστος κρατούσε στο δεξί του χέρι ένα σαλάμι και στο αριστερό μια λαγάνα, συμβολική προσφορά προς τους καταληψίες, οι οποίοι μετά από δέκα ημέρες αποκλεισμού πεινούσαν σαν λύκοι. Αργότερα οι Αθηναίοι προσπάθησαν να δυσφημήσουν τους ήρωες της Τούμπας, διασπείροντας διάφορες φήμες περί κανιβαλισμού των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και μερικών οπαδών του Ολυμπιακού που είχαν πάει να δουν το ματς, όμως τίποτα τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ.
Ο Αξιοσέβαστος κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης παρέμεινε στο γήπεδο της Τούμπας για περίπου δώδεκα ώρες, συζητώντας με τους εκπροσώπους των καταληψιών. Το τι ακριβώς ειπώθηκε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό. Το μόνο που είναι σίγουρο για εκείνο το κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι πως όλοι περίμεναν με αγωνία τον τότε δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος δεν είχε πάρει επίσημη θέση για την κατάληψη και είχε εμφανιστεί δημόσια μόνο μία φορά κατά την διάρκεια της. Κάποια στιγμή άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη πως ο δήμαρχος είχε εγκαταλείψει την πόλη από το πρωί προς άγνωστη κατεύθυνση και σύντομα έγινε φανερό πως είχε καταφύγει στην Αθήνα. Η προδοσία του επιφανούς Θεσσαλονικιού εξαγρίωσε τους ήρωες καταληψίες οι οποίοι με μια φωνή δήλωσαν: «Θα βγούμε έξω!».
Τα επόμενα είκοσι λεπτά είναι θολά ακόμα και στην μνήμη των συμμετεχόντων στην κατάληψη. Οι ήρωες όρμησαν προς τις θύρες του γηπέδου, σε μια έξοδο που αργότερα οι ιστορικοί παραλήρησαν με την έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Οι στρατιώτες των Ταξιαρχιών της Αθήνας αιφνιδιάστηκαν από το πάθος και την ρωμαλεότητα των ηρώων ελεύθερων μαχητών και δεν κατάφεραν παρά να προβάλλουν ελάχιστη αντίσταση. Σύντομα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βγήκαν στους δρόμους με μοναδικό σκοπό την αντίσταση σε όποιον παρεμπόδιζε την εξέγερση αλλά σε μερικά λεπτά έγινε αντιληπτό ότι κανείς δεν θα μπορούσε να σταματήσει την επανάσταση της Θεσσαλονίκης. Λίγοι φοιτητές με νότια καταγωγή ταμπουρώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και προσπάθησαν να αντισταθούν αλλά συλλήφθηκαν από ελεύθερους πολίτες της Τριανδρίας και των Σαράντα Εκκλησιών.
Ο Αξιοσέβαστος Πανίκας Ψωμιάδης κήρυξε την ανεξαρτησία της Θεσσαλονίκης από την ταράτσα του Λευκού Πύργου με χιλιάδες ελεύθερους Μακεδόνες να τον επευφημούν με την κραυγή που σήμερα αποτελεί τον ύμνο της πόλης: «Βάλτε φωτιά - κάψτε καλά - Ομόνοια και Πειραιά - το Σύνταγμα και τη Βουλή - την μπασταρδούπολη αυτή - και της μαμάς σας το μουνί».
Τους επόμενους μήνες η ανεξαρτησία του Πριγκιπάτου απέκτησε πολιτική σύσταση και αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους διεθνείς φορείς.
Η νεκρή ζώνη της Ροδόπης
Οι περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου αποφάσισαν με δημοψήφισμα την απόσχιση από το Κράτος των Αθηνών περίπου ένα χρόνο μετά την ιστορική κατάληψη και τον σχηματισμό του Ελεύθερου Πριγκιπάτου της Μακεδονίας. Όμως, οι προσπάθειες προσάρτησης στην Μακεδονία απέτυχαν λόγω κυρίως της αντίδρασης του μουσουλμανικού πληθυσμού των περιοχών αυτών. Η παρέμβαση της Τουρκίας προέβαλλε την ιδέα συνδιαχείρισης των περιοχών. Η τύχη της νεκρής ζώνης της Ροδόπης θα κριθεί με νέο δημοψήφισμα. Σε περίπτωση αποδοχής της συνδιαχείρισης από Τουρκία και Μακεδονία, τότε η Τουρκία έχει υποσχεθεί την άμεση προσάρτηση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου στο νέο αυτοδύναμο κρατίδιο της Ροδόπης.
Η σύνθεση της Κυβέρνησης
Το νεοσύστατο κράτος απέκτησε σύντομα κυβέρνηση, χωρίς εκλογές και μετά από πρόταση του Πρίγκιπα Πανίκα οι υπουργοί και υφυπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους δια βίου. Το πλήρες όνομα του νέου κράτους είναι «Ελεύθερο Χριστιανικό Πριγκιπάτο της Ανεξάρτητης και Ελεύθερης Βασιλευόμενης Δημοκρατίας της Ιστορικής Μακεδονίας των Ανδρομέδειων Ελ και των Απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Βυζαντινών Ελλήνων, με Άγια Πρωτεύουσα και Βασιλεύουσα την Ερωτική Θεσσαλονίκη, και αιώνιο σύμβολο της Ανεξαρτησίας τον Πύργο τον Λευκό.»
Δυστυχώς το πλήρες όνομα δεν κάνει αναφορά στην ιστορική κατάληψη και δεν αναφέρει την λέξη «Τούμπα». Ο τύπος της εποχής θεώρησε πως η αναφορά παραλείφθηκε μετά από πιέσεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας, η οποία θεωρεί υπεύθυνους τους καταληψίες για το θάνατο του Ριβάλντο, παρότι τα δικαστήρια του νεοσύστατου κράτους έκριναν ένοχο τον ποδοσφαιριστή για αυτοκτονία. Δεν κρίθηκε απαραίτητη η σύνταξη συντάγματος.
Μονάρχης
Αξιοσέβαστος Πρίγκηψ Πανίκας (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ψωμίαδης ο Μακεδών, απευθείας απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πρόεδρος δια βίου, Στρατηγός Πανίκας, Κυρίαρχος όλων των Κτήνων της γης και όλων των Ιχθύων της Θάλασσας και Κατακτητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Πρωθυπουργός
Παναγιότατος Αρχιεπίσκοπος και Μέγας Μάγιστρος κ. Άνθινος (κατά κόσμον Διονυσάκης) Ρούσσας, απόγονος του Ελ Ιησού του Ναζωραίου.
Υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Μακεδονικού Στρατού και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Άγιος Ιππότης του Αγίου Τάγματος των Μακεδόνων Γεώργιος Καρατζαφέρης.
Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογιών και Παιδείας
Ιερομόναχος Προφήτης και Μέγας Διδάσκαλος του Έθνους Λιάκουρας (κατά κόσμον Δημοσθένης Δ. Λιακόπουλος)
Υπουργός Τύπου και Προπαγάνδας
Ιερομόναχος Προφήτης και Ημίθεος Ιππότης του Αγίου Τάγματος των Μακεδόνων Κυριάκος Βελόπουλος.
Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού
Ευσεβής Ιππότης του Τάγματος του Περικλεούς και της Ασπασίας Ανέστης Κεραμύδας.
Υπουργός Αθλητισμού
Μέγας Γεώργιος Κούδας, ο ΠΑΟΚτσής.
Υπουργός Οικονομικών
Αριστοτέλης Θωμόπουλος.
Υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Υπουργός Τύπου και Προπαγάνδας
Ιερομόναχος Προφήτης Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογιών και Παιδείας και αναπληρωτής Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογιών και αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Πανεπιστήμων Άρης Πουλιανός.
Υπουργός Παιδείας, Φεμινισμού και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου
Άννα Σλίσκοβιτς - Παναγιωταρέα
Σχέσεις με άλλα κράτη
Κράτος των Αθηνών
Το Κράτος των Αθηνών από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στον σχηματισμό ανεξάρτητου κράτους στην Μακεδονία. Η αποστολή στρατευμάτων στο γήπεδο της Τούμπας έχει θεωρηθεί από τους Ελεύθερους Μακεδόνες ως κίνηση πολέμου. Η κυβέρνηση των Αθηνών δεν έχει αποδεχθεί την επίσημη κήρυξη πολέμου ανάμεσα στα δύο κράτη, όμως υποστηρίζει ανοιχτά το Λουξεμβούργο.Το Κράτος των Αθηνών έχει καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια και ζητά την αφαίρεση της λέξης «Μακεδονία» από το όνομα του νεοσύστατου κράτους. Παράλληλα κατά καιρούς μέλη της κυβέρνησης των Αθηνών έχουν υποστηρίξει πως η Αθήνα πρέπει να προσφέρει γη και ύδωρ στην Ηπειρώτικη Ένωση για να αποφευχθεί η ένωση με την Μακεδονία.
Ένωση των Ανεξάρτητων Φέουδων της Ηπείρου (Ηπειρωτική Ένωση)
Η Ηπειρώτικη Ένωση βρίσκεται σε πορεία άμεσης ένταξης στην ευρύτερη ένωση Ευρύτερη Συμμαχία της Ανεξάρτητης Μακεδονίας των Ελεύθερων Ελλήνων, με μοναδική τροχοπέδη την αντίδραση μελών του κόμματος Ανεξάρτητη Ήπειρος. Τα δύο νεοσύστατα κράτη έχουν υπογράψει 2.321 συμφωνίες συνεργασίας και ειρηνικής γειτονίας.
Τουρκία
Οι Τούρκοι πιέζουν την διεθνή κοινότητα για αναγνώριση του νεοσύστατου κράτους και συμφωνούν σε συνδιαχείριση της νεκρής ζώνης της Ροδόπη. Ο Πρίγκηψ Πανίκας Ψωμιάδης πάντρεψε περίπου διακόσους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και πλέον τα δύο γειτονικά κράτη αναφέρονται από την διεθνή κοινότητα ως «Συμμαχία των Κουμπάρων». Επίσης η Τουρκία έχει υποσχεθεί πως θα υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας.
Ψευδοκράτος των Σκοπίων - Δημοκρατία της Μαλακίας
Το Ψευδοκράτος των Σκοπίων έχει καταφύγει στο δικαστήριο της Χάγης και διεκδικεί το copyright των λέξεων «Μαλακία», «Μαλάκες», «Μαλακισμένες», «Μακεδονία», «Αλέξανδρος», «Χαλκιδική», «Αριστοτέλης», «Οινοχόος», «Ελευθερία», «Δημοκρατία», «Παπατζής» και «Scheiίe».
Βραζιλία
Η Βραζιλία έχει καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια και ζητά αποζημίωση από το νεοσύστατο κράτος για τον θάνατο του Ριβάλντο.
Η.Π.Α.
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ αναγνώρισε άμεσα το νεοσύστατο κράτος. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πως θα επανέλθει.
Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο είναι ο μόνος Ευρωπαϊκός Εταίρος του κράτους των Αθηνών που συμπορεύεται με την κυβέρνηση της Αθήνας. Από την επομένη της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Ελεύθερης Μακεδονίας το Λουξεμβούργο έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των Ελλήνων της Μακεδονίας.
Πακιστάν
Το Πακιστάν έχει ταχθεί υπέρ του κράτους της Μακεδονίας, προσφέροντας αφειδώς πυρηνική τεχνογνωσία. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πλέον το Πακιστάν, το Νεπάλ, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Αρμενία, την Αίγυπτο και την Αλάσκα ως «Ένωση των Χωρών του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Αναγνώριση από ξένα κράτη
Το κράτος έχει αναγνωριστεί με το όνομα The Holy Free Princedom of the Independent Greek Macedonia
Εξωτερικό λινκ:
http://www.tyxod.net/blog/2007/02/24/the-holy-free-princedom-of-the-independent-greek-macedonia/
1 σχόλιο:
Polu kalo!
Δημοσίευση σχολίου