Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007

Ταινίες που έχουν σχέση με το ραδιόφωνο !!

(...και να έχουν και ροκ soundtrack, αν είναι δυνατόν!) Δεν ήταν και πολύ εύκολη δουλειά να βρούμε τέτοιου είδους ταινίες. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες:

Airheads: Ένα τρελό τρίο μεταλάδων από τους ανερχόμενους κωμικούς -τότε- Brendan Fraser, Adam Sandler και Steve Buscemi κάνει κατάλυψη σε ραδιοφωνικό σταθμό για να παίξει το demo του! Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, παίζουμε τα πάντα! Στείλ'τε ό,τι έχετε! Έκτακτη συμμετοχή: Lemmy!
Το soundtrack περιέχει Motorhead, Van Halen, White Zombie, Primal Scream, Anthrax, Ramones, Aerosmith και λοιπά!
Pump up the volume (Δυνάμωσέ το): Εδώ έχουμε να κάνουμε με πειρατικό ραδιόφωνο που ξεσηκώνει τη νεολαία ενάντια στο σχολείο και την οικογένεια. Επανάσταση... τώρα!
Το soundtrack περιέχει, μεταξύ άλλων, Leonard Cohen, Henry Rollins, Soundgarden, Sonic Youth, Beastie Boys, Pixies.
Good Morning, Vietnam (Καλημέρα Βιετνάμ): Η κλασική, πλέον, ταινία με τον Robin Williams να δίνει την ερμηνεία της ζωής του και να παραδίδει μαθήματα τρελαμένου DJ στο φλεγόμενο Βιετνάμ.
Το soundtrack περιέχει κλασικά κομμάτια από Bob Dylan, The Vogues, James Brown, Jack Jones, Beach Boys, Louis Armstrong και πολλά άλλα!
American graffiti (Νεανικά συνθήματα): Η δεύτερη ταινία του George Lucas, λίγο πριν αρχίσει να δουλεύει πάνω στο Star Wars, είναι μια νοσταλγική ταινία για τη δεκαετία του '60. Η ταινία διαρκεί ένα βράδυ, όπου όλοι τριγυρνάνε με τα αυτοκίνητα και ακούνε έναν ραδιο-πειρατή. Ένας όμως τον αναζητεί...
Και δω στο soundtrack κλασικά κομμάτια από Chuck Berry, Buddy Holly, Beach Boys, The Platters και πολλά άλλα.
Radio days (Μέρες ραδιοφώνου): Η νοσταλγική ταινία του Woody Allen επικεντρώνεται στη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου, τότε που η τηλεόραση δεν είχε εισβάλει σε όλα τα σπίτια.
Το soundtrack περιέχει κλασικά κομμάτια από Frank Sinatra, Kurt Weill, Benny Goodman, Duke Ellington, Cole Porter και πολλούς άλλους.
Private Parts: Η αυτοβιογραφική(;) ταινία του δημοφιλούς ραδιο-τηλεοπτικού παραγωγού Howard Stern! Απλά υποδύεται τον εαυτό του! [ευχαριστώ τον rasko για την υπενθύμιση!]
Το soundtrack περιέχει Rob Zombie, Nat King Cole, Chris Isaak, ZZ Top, Green Day, Aerosmith, Ozzy, Ramones, Van Halen, Marilyn Manson και πολλά ακόμα άλλα...
A Priairie Home Companion: Στην τελευταία του ταινία, ο Robert Altman μας παρουσιάζει την τελευταία μετάδοση μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, ενός σόου με πολύ κάντρι μουσική. (Επειδή, στην επαρχία όπου είμαστε, δεν είδαμε την ταινία περιμένουμε το DVD για να έχουμε καλύτερη άποψη).

Άλλες ταινίες που έχουν κάποια (μικρή ή επιδερμική) σχέση με το ραδιόφωνο:
Reservoir dogs: Σε όλες τις ταινίες του Ταραντίνου υπάρχουν ξεχασμένα (από το Θεό και τον κόσμο) τραγούδια. Στη αποθήκη (από το τρανζιστοράκι) και ανάμεσα στις σκηνές τις ταινίας ακούμε τον K-Billy DJ να διαλέγει τραγούδια από τους Harry Nilsson, Joe Tex, Stealer's Wheel και λοιπά.
Do the Right Thing (Κάνε το σωστό): Ο Samuel Jackson είναι ο Mister Señor Love Daddy του σταθμού Radio Raheem. Ο Spike Lee παίζει και σκηνοθετεί την ταινία με μουσική υπόκριση τις μουσικές επιλογές και τους καυστικούς σχολιασμούς του DJ.
Χαρακτηριστικό τραγούδι το "Fight the Power" των Public Enemy.
The Fisher King (Ο βασιλιάς της μοναξιάς): Η θαυμάσια ταινία του Terry Gilliam ξεκινά με μια ραδιοφωνική εκπομπή του Jeff Bridges, ο οποίος παρακινεί άθελά του έναν τυπά, που πηγαίνει και "γαζώνει" κόσμο σε ένα μαγαζί. Ακούγονται τραγούδια από τους John Coltrane, Ray Charles και Brenda Lee, μεταξύ άλλων.
O Brother, Where Art Thou? (Ω, αδερφέ, που είσαι;): Στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς που τους κυνηγάνε, οι τρεις δραπέτες καταλήγουν σε ένα ραδιοφωνικό studio, τραγουδούν και ηχογραφούν το "I Am a Man of Constant Sorrow" και το τραγούδι γίνεται σύντομα κλασικό (instand classic!).
Groundhog Day (Η μέρα της μαρμότας): Η ατελείωτη μέρα του Φιλ Κόνορς (Bill Murray) ξεκινάει πάντα με τον ραδιοφωνικό ξύπνημα και το τραγούδι του Sonny και της Cher "I Got You Babe".
McBride: Tune in for Murder: Άγνωστη ταινία, όπου ένας ραδιοφωνικός παραγωγός μπλέκει με κατά συρροήν δολοφόνο, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Στο 8 Mile και στο Ray έχουμε επίσης σκηνές με ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Έκτακτη συμμετοχή: Ο καβαλάρης των FM Stereo του Όμηρου Ευστρατιάδη με τον Στάθη Ψάλτη. Χωρίς σχόλια!

5 σχόλια:

ci είπε...

Πολλές αγαπημένες ταινίες, όπως και το θέμα.
Θα ήθελα να προσθέσω μια ταινία μικρού μήκους, που είδαμε στο περσινό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στη Δράμα, και που έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο την σχέση ραδιοφρωνικού παραγωγού - ακροατή.

Το Green Bush, του (Αυστραλού Αβορίγινα) Warwick Thornton, περισσότερα εδώ.
Αν την πετύχετε αξίζει (και έχει και πολύ ωραίο soundtrack, έστω στα 27 λεπτά που διαρκεί).

ci είπε...

το λινκ σωστά

zisis είπε...

Ευχαριστώ! Πολύ ενδιαφέρον το λινκ!
Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ μια ταινία όπου έπαιζε ένας πραγματικός radio-DJ με πάρα πολύ σγουρά και μακριά μαλλιά! Anyway...

Rasko είπε...

Howard Stern

zisis είπε...

Μπράβο ρε φίλε, αυτόν έψαχνα!!!