Δεν γινόταν να μην διαβάσω κάτι από τους δύο αγαπημένους μου συγγραφείς, δηλαδή τον Paul Auster (Τιμπουκτού και Η νύχτα των χρησμών) και τον Tom Robbins (Αμάντα, το κορίτσι της γης και Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα). Πήραμε, επίσης, τη δόση μας από sci-fi και σάτιρα από τον Kurt Vonnegut (Οι σειρήνες του Τιτάνα και Σλάπστικ).
Από κλασικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, έχουμε και λέμε: Umberto Eco (Το νησί της επόμενης ημέρας), Truman Capote (Εν Ψυχρώ), Vladimir Nabokov (Η άμυνα του Λούζιν), Salman Rushdie (Τα παιδιά του μεσονυχτίου). Καλά ήταν. Τώρα ξεκινάω το Εκατό Χρόνια Μοναξιά του Gabriel Garcia Marques, και λογικά, θα το τελειώσω με την έλευση του 2007.
Από παλαιότερους: πηγαίνουμε 90 και κάτι χρόνια πριν και τα 39 Σκαλοπάτια του John Buchan, 140 χρόνια πριν με Ντοστογιέφσκι και το Έγκλημα και Τιμωρία, 400 χρόνια πριν με το Ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (ήταν και χρονιά Δον Κιχώτη η προηγούμενη, το 2005 γαρ) και 650 περίπου χρόνια πριν στην μεσαιωνική Ιταλία και το Δεκαήμερον του Βοκάκιου. Ως εδώ, όμως (με την παρελθοντολογία)!
Επανερχόμαστε στο σήμερα –back to the future– με τον συγγραφέα του Fight Club, Chuck Palahniuk και ακόμα ένα καφριλιάρικο βιβλίο του, Ο Επιζών. Και είχαμε και ολίγον από μυστήριο αναμειγμένο με τα μαθηματικά στο Θεώρημα του Παπαγάλου του Ντενί Γκετζ. Να μην ξεχάσω και τον David Lodge και το απολαυστικό Αλλάζοντας Θέσεις. Τέλος, από Έλληνες συγγραφείς διάβασα μόνο 2 (x2=4) (δυστυχώς ή ευτυχώς;). Από τον μεγάλο Αντώνη Σαμαράκη τα Σήμα Κινδύνου και Το Διαβατήριο και από τον τρελαμένο Λένο Χρηστίδη τα Δύο Θεοί και Ψυχ.
Μόνο χρόνο να έχουμε φέτος, να διαβάσουμε περισσότερα! Τώρα, τι δανείστηκα από άλλους, δεν θυμάμαι. Ας μου τα θυμίσουν αυτοί! Αυτά!
ΥΓ: προτείνετε δικά σας αγαπημένα βιβλία ή απλά πέστε τι διαβάσατε φέτος...