Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κανόνας

Ο όρος «κανόνας» στη μουσική είναι μια μουσική σύνθεση στην οποία η κύρια μελωδία ακολουθείται από τη μίμησή της από άλλες φωνές με χρονική διαφορά (βλ. βικιπαιδεία). Χαρακτηριστικούς κανόνες (κυρίως τετράστιχα) είχαμε τραγουδήσει όταν είμασταν μικροί στους προσκόπους.

Αν και δεν είναι ακριβώς κανόνας, βρήκαμε ενδιαφέροντες πολυφωνίες στη μουσική που γουστάρουμε, οι οποίες μπαίνουν βαθμιαία η μία μετά την άλλη. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Savatage της μετά Chris Oliva εποχής και στο κλείσιμο του εντυπωσιακού "Chance" από το CD Handful of Rain. Ίσως η πιο πετυχημένη απόπειρα. Το επανέλαβαν ξανά μετά στο τελευταίο τραγούδι από το Wake of Magellan, το "Hourglass". Ο τραγουδιστής Zachary Stevens το επανέλαβε με τη σειρά του στο δικό του συγκρότημα, τους Circle II Circle στο "Burden of Truth", στο τελείωμα του "F.O.S.", στο φοβερό "The Middle of Nowhere" και στο "Every Last Thing" (ένα σε κάθε άλμπουμ). Το έκανε σήμα κατετεθέν του, ή του έγινε εμμονή;

Άλλο παράδειγμα από τους Καναδούς The Tea Party στο κλείσιμο/κορύφωση του τραγουδιού "The Master and Margarita" μέσα από το άλμπουμ του 2001 The Interzone Mantras.

Αν έχετε κι άλλα υπόψιν, γράψτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: