Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μέσα από το μουσικό χρονοντούλαπο: σόλο Iommi

Το πρόβλημα υγείας του Toni Iommi, λίγους μήνες πριν την εμφάνιση των Black Sabbath στο Rockwave, μού θύμησε το προ διετίας πρόβλημα με τον Dio, ο οποίος επίσης είχε κανονίσει να έρθει στο Sonisphere με τους Heaven & Hell του Iommi. Όλοι ξέρουμε πώς εξελίχθηκε η ιστορία. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην έχουμε... μία από τα ίδια!

Από αυτές τις σκέψεις πήγα στη χρονιά του 2000 και θυμήθηκα το δεύτερο σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε τότε ο άρχοντας των ριφ. Ένας δίσκος με κλασικίζουσα σύνθεση τραγουδιών αλλά μοντέρνο γυάλισμα, φοβερή παραγωγή και απίστευτες συνεργασίες με μερικά από τα πιο διάσημα (ή/και ανερχόμενα) ονόματα του χώρου. Τι ή ποιον να πρωτοαναφέρουμε; Το εναρκτήριο κομμάτι "Laughing Man (In The Devil Mask)" έχει τον Henry Rollins στα φωνητικά. Ακολουθεί το "Meat" με τη χαρακτηριστική υψίφωνη Skin (από Skunk Anansie) και ντραμς από τον John Tempesta! Στη συνέχεια ο Dave Grohl τραγουδάει και κοπανάει τα τύμπανα στο "Goodbye Lament", με τον Brian May των Queen να προσθέτει κιθαριστικές πινελιές! Ακολουθεί το "Time is Mine" με τον Phil Anselmo στη φωνή και τον Matt Cameron (Soundgarden & Pearl Jam) στα τύμπανα, στο πρώτο από τα τέσσερα τραγούδια που συμμετείχε. Ο όχι-και-τόσο-γνωστός-τότε Serj Tankian βάζει τη δικιά του υπογραφή στο "Patterns" για να έρθει το επικό "Black Oblivion" με τον Billy Corgan των Smashing Pumpking, ο οποίος πρόσθεσε κάτι κιθάρες και ανέλαβε να γράψει και το μπάσο. Ξανά ο Brian May βάζει τις κιθάρες του στο κομμάτι που ακολουθεί: "Flame On" με τη φωνή του Ian Astbury, λίγο καιρό πριν του κολλήσει για τα καλά η ταμπέλα του... γυρολόγου! Όγδοο τραγούδι το "Just Say No to Love" με τη μπάσα φωνή του Peter Steele (Type O Negative), ο οποίος φυσικά έγραψε και το μπάσο. Στο προτελευταίο τραγούδι έχουμε μια sabbath-ική συνεργασία από τα παλιά: ο Όζι τραγουδάει και ο Bill Ward παίζει τα τύμπανα στο "Who's Fooling Who". Για να κλείσουμε με το "Into the Night" στο οποίο βρίσκουμε τους Billy Idol (φωνή) και Ben Shepherd (Soundgarden) στο μπάσο.

Για το τέλος, τι να πούμε; Ο άνθρωπος ήξερε και ακόμα ξέρει να γράφει τραγουδάρες! Το 2000 βρήκε και τους κατάλληλους ανθρώπους και μας παρουσίασε, για τον υπογράφοντα, έναν αγαπημένο δίσκο συνεργασιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: