Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Βιβλία και κινηματογράφος

Λέγεται ότι δεν πρέπει να συγκρίνεις τις δύο αυτές τέχνες, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο δηλαδή. Αλλά δεν γίνεται να μην τα συγκρίνεις, όταν τελευταία οι περισσότερες ταινίες που έχουμε δει είναι διασκευές λογοτεχνικών έργων. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των βιβλίων (φυσικά!). Writers block έχουν πάθει οι σεναριογράφοι; Καμιά πρωτότυπη ιδέα δε θα δούμε; Και... όλα αυτά μου ήρθανε στο μυαλό, όταν είδα ότι ετοιμάζετε να βγει στις αίθουσες το Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας του Μάρκες!

Απ' τα τόσα και τόσα λοιπόν έργα που διαβάσαμε και μετά είδαμε, τα παρακάτω είναι αυτά που μας άρεσαν (ή, να πω, δεν μας χάλασαν):
Ο επίμονος κηπουρός του John Le Carre
Το άρωμα του Patrick Süskind
Γυρίστε το γαλαξία με ότο-στοπ του Douglas Adams
Το τελεσίγραφο του Μπορν του Robert Ludlum
Ο ήσυχος αμερικανός του Graham Greene

Ιδιαίτερη αναφορά να κάνω σε έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, τον Paul Auster, ο οποίος γύρισε ο ίδιος μια καινούρια ταινία με τον τίτλο The Inner Life of Martin Frost, η ιστορία της οποίας προέρχεται από ένα κεφάλαιο μέσα από το μυθιστόρημά του με τίτλο Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων! Θα έλεγα ότι προσμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερη αγωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: