Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2006

Κινηματογράφος και Ταινίες (μέρος 2ο)

Κάθε καινούρια ταινία του Martin Scorsese είναι γεγονός και πώς να μην είναι και η καινούρια του, που τιτλοφορείται The Departed, η οποία περιλαμβάνει και ένα all-star-cast: Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Mark Walhberg, Alec Baldwin, Martin Sheen. Με λίγα λόγια χαμός! Βασικά, είναι το αμερικάνικο ριμέικ της πολύ καλής ασιατικής ταινίας Infernal Afairs (2002). Το γενικό στόρι είναι το εξής: ένας μπάτσος διεισδύει σε μια μεγάλη συμμορία και γίνεται το δεξί χέρι του αφεντικού. Η συμμορία όμως έχει βάλει από μικρή ηλικία ένα δικό της άτομο μέσα στην αστυνομία. Καταλαβαίνετε τι επακολουθεί. Η ταινία κυκλοφορεί τον Οκτώβριο στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας είναι ακόμη άγνωστο το πότε θα έρθει. Περιμένουμε... (ίσως την ταινία της χρονιάς;). Δείτε και το επίσημο site της ταινίας και το trailer από το YouTube!

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας, σε λίγο καιρό, της πολυαναμενόμενης ταινίας Το Άρωμα, βασισμένο στο ομώνυμο αγαπημένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο του Πατρίκ Ζουσκίντ, θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε μια ταινία (του ιδίου σκηνοθέτη) που δε γνώρισε την απήχηση που έπρεπε, αλλά πιστεύω ότι η θέασή της αξίζει, και με το παραπάνω μάλιστα. Μιλάμε για την ταινία der Krieger und die Kaiserin (Η πριγκίπισσα και ο πολεμιστής/The princess and the Warrior – 2000). Η ταινία είναι το δημιούργημα (σενάριο/σκηνοθεσία) του Tom Tykwer, που έγινε γνωστός από την προηγούμενη δουλειά του, Lola Rennt (Τρέξε Λόλα, Τρέξε – 1998). Η πρωταγωνίστρια του Λόλα, Franka Potente, πρωταγωνιστεί και σ’ αυτή την ταινία, έχοντας το ρόλο της Σιμόν, μιας νοσοκόμας σε ψυχιατρική κλινική. Η ταινία ξεκινάει με ένα τρομερό ατύχημα και η Σιμόν βρίσκεται χτυπημένη και ετοιμοθάνατη. Ακίνητη και αβοήθητη, τη σώζει την τελευταία στιγμή ένας μικροκακοποιός, ο Μπόντο, που περνούσε τυχαία από τον τόπο του ατυχήματος, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η αναζήτηση του σωτήρα της, γίνεται έπειτα στόχος ζωής της Σιμόν... Στη συνέχεια, πάρα πολλές ιστορίες μπερδεύονται μεταξύ τους και άσχετοι (φαινομενικά) χαρακτήρες παίζουν καταλυτικούς ρόλους. Η ταινία δίνει έμφαση στα ίδια περίπου θέματα, όπως και το Λόλα, δηλαδή την καταλυτική επίδραση των δυνάμεων του έρωτα και του πεπρωμένου. Ως ραδιοφωνική εκπομπή, να τονίσουμε ότι και το soundtrack είναι πολύ καλό, με το τραγούδι που κλείνει την ταινία, You Can’t Find Peace (με την Skin στα φωνητικά – πρώην Skunk Anansie), να ξεχωρίζει. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά και η δύναμη της εικόνας (και του ήχου) πολύ μεγάλη, η μίνι κριτική λαμβάνει τέλος εδώ! Δείτε, όχι μόνο την καλύτερη γερμανική ταινία, αλλά μια από τις καλύτερες ταινίες εν γένει.
(πολλά) Links:
www.derkrieger.de
www.diekaiserin.de
www.sonyclassics.com/princess/index2.html
www.tykwer-online.de/krieger/deu/kriegermain.htm

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η αιτία για να συναντηθούν ο Βρετανός Michael Powell και ο Ουγγρικής καταγωγής εβραίος Emeric Pressburger και η συνεργασία τους, ειδικά τη δεκαετία του ’40, είχε για αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν μερικές από τις καλύτερες ταινίες του κινηματογράφου. Ενδεικτικά, αξίζει να ανακαλύψετε τα One of Our Aircraft Is Missing (Ένα από τα αεροπλάνα μας δεν επέστρεψε – 1942), Life and Death of Colonel Blimp (Η ζωή και ο θάνατος του λοχαγού Μπλιμπ – 1943), A Matter of Life and Death (Ζήτημα ζωής και θανάτου – 1946) με τον David Niven να έχει παγιδευτεί μεταξύ Ουρανού και Γης και το ζήτημα να τακτοποιείται στη... stairway to heaven, και το Black Narcissus (Ο μαύρος νάρκισσος – 1947). Εμείς όμως σας προτείνουμε να δείτε την άποψη των σκηνοθετών γύρω από την τέχνη, τη μουσική, το μπαλέτο και το χορό σε μια ονειρική ταινία. Αυτή δεν είναι άλλη από την ταινία The Red Shoes (Τα κόκκινα παπούτσια – 1948). Και φυσικά μη νομίζετε ότι είναι άλλο ένα κουραστικό μιούζικαλ της παλιάς σχολής. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος νέος της εποχής παλιές μουσικές ταινίες, αλλά, με την πρόσφατη επιτυχία των Moulin Rouge και Chicago, μπορείτε άφοβα να... επενδύσετε στην πρόταση αυτή (κυκλοφορεί σε DVD).

Μια φορά κι έναν καιρό... είδα την ταινία The Company of Wolves (Η παρέα των λύκων - 1984). Αποτελεί μία από τις πρώτες δημιουργίες του κ. Neil Jordan, του οποίου κάθε ταινία αποτελεί και ένα μικρό αριστούργημα (έχουμε και λέμε: Mona Lisa, Το παιχνίδι των λυγμών, Συνέντευξη με ένα βρυκόλακα, Το τέλος μιας σχέσης, Ο μικρός χασάπης). Η ταινία είναι ελεύθερη διασκευή της ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας με λυκάνθρωπους στη θέση των λύκων! Η ιστορία βασίστηκε σε μερικά διηγήματα από το βιβλίο The Bloody Chamber της κυρίας Angela Carter. Το βιβλίο περιέχει ελεύθερες διασκευές σε πολύ γνωστά παραμύθια, όπως η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Παπουτσομένος Γάτος και λοιπά. Δεν γνωρίζω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, οπότε όποιος γνωρίζει σχετικά μπορεί να αφήσει ένα σχόλιο... Στην ταινία μας συμμετέχει η Angela Lansbury (ξέρετε, η συγγραφέας ντετέκτιβ) στο ρόλο της... γιαγιάς, ο ηθοποιός-φετίχ του Neil Jordan, ο Stephen Rea και ο πολύς Terence Stamp σε έναν... γοητευτικά κακό ρόλο! Η σκοτεινή φωτογραφία και, γενικά, η γοτθική ατμόσφαιρα δίνει στο έργο έξτρα βαθμούς σαγήνευσης. Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε η ακόλουθη ταινία θα σας γοητεύσει. Check it out και δε θα χάσετε... και ζήσαν αυτοί καλά(;) και μεις καλύτερα!

1 σχόλιο:

fieryfairy είπε...

Η πριγκίπισα και ο πολεμιστής εμένα δε μου άρεσε, μου έκανε πολύ επιτηδευμένα "ψαγμένη" ταινία