Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Games of my youth

Ποια ήταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα οποία «έλιωσα»! Μια προσωπική λίστα γεμάτη αναμνήσεις!

The (early) PC years
Όταν ακόμα οι υπολογιστές ήταν πολυτέλεια! Μαζευόμασταν στο σπίτι του μοναδικού φίλου που είχε έναν Amstrad και παίζαμε με τις ώρες. Η πρώτη μου ανάμνηση είναι το Commando το οποίο φόρτωνε από... κασέτα(!), έκανε πάνω από μισή ώρα να φορτώσει και όταν ερχόταν η ώρα να παίξουμε, χάναμε σχεδόν αμέσως! Αυτό έγινε πολλή παλιά και για πολύ λίγο. Και η οθόνη φυσικά ήταν μονόχρωμη. Όπως επίσης και στο κλασικό Space Invaders που παίξαμε στο πρώτο PC του συνονόματου ξαδέρφου.

Σε έναν Schneider II άλλου φίλου (μετεξέλιξη του Άμστραντ) αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο κλασικό Lakers vs. Celtics, το λεγόμενο και Bball. Το οποίο ξαναθυμηθήκαμε χρόνια μετά στο πανεπιστήμιο, στο πρώτο έτος στην Ξάνθη. Τα "διπλά" στο εργαστήριο των υπολογιστών έδιναν και έπαιρναν εκείνο το εξάμηνο!


The Early Days (στα ηλεκτρονικά)
Όταν στο γυμνάσιο αρχίσαμε και μπαίναμε στα ηλεκτρονικά, τα πρώτα παιχνίδια με τα οποία «καταπιαστήκαμε» ήταν τα κλασικά Tetris και Super Pang, τα οποία ήταν συνήθως ελεύθερα, καθώς όλοι περίμεναν να παίξουν στα πιο τρέντι, καινούρια παιχνίδια. Το δεύτερο πάντως αποτέλεσε μόνιμη αγάπη, το οποίο τίμησα αργότερα και στα Mame για PC.

Όταν επισκεφτόμασταν το χωριό το χειμώνα, το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν τα ηλεκτρονικά. Και επειδή όλα τα καλά ήταν πιασμένα, το μόνο διαθέσιμο για μένα και τον ξάδερφο ήταν το Moon Patrol και το 1942. Λιώσιμο με το πρώτο, με τον έναν να οδηγεί και να πηδάει εμπόδια και τον άλλο να πυροβολεί και να χτυπάει αντιπάλους! Ομαδικό παιχνίδι με ένα εικοσάρικο!

Όταν βρήκαμε το χρόνο, πέσαμε με τα μούτρα στα Cadillacs & Dinosaurs και στο Cabal όπως και στη συνέχειά του, το Blood Bros. πιο γνωστό σε μας ως Καουμπόης και Ινδιάνος, το οποίο επισκεπτόμουν (τάιζα δηλαδή) και αργότερα, σε ένα μηχάνημα στα παλιά ΚΤΕΛ όταν πήγαινα στο φροντιστήριο αγγλικών ή όταν γυρνούσα!


Λίγο καιρό μετά, όταν η μόδα από το Shinobi παρήλθε, εγώ έκατσα και κόλλησα μ'αυτό και... εντρύφησα. Το πόσα εικοσάρικα (και μετά πενηντάρικα) έφαγα δεν θυμάμαι. Ακόμα και στα mame, ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι, το οποία τερμάτιζα μέσα σε ένα 20λεπτο.


The normal-PC years
Κάποια στιγμή στο λύκειο αγόρασα το πρώτο μου PC, με επεξεργαστή intel 386 και την απίστευτη ταχύτητα 40MHz στο τούρμπο. Ναι, είχε και κουμπί γι'αυτό, το οποίο το είχα μονίμως στο τούρμπο, αλλιώς η ταχύτητα έπεφτε στα 12MHz! Σ'αυτόν πρωτοέπαιξα το αγαπημένο Prince of Persia, το Prehistorik, τη συνέχειά του και πολύ πιο προηγμένο για την εποχή του Prehistorik 2, το Grand Prix Circuit σε τρίχρωμη version, γνωστό και ως F1 που είχε όλες τις πίστες της Φόρμουλα 1 (αλλά γιατί τις έτρεχες ανάποδα, δεν ξέρω) αλλά και το Bubble Bobble! Το τελευταίο πιο πολύ σαν άχτι, επειδή το πρόλαβα πολύ λίγο στα ηλεκτρονικά, καθώς ήταν μονίμως πιασμένο!




Τα φοιτητικά χρόνια!
Περιέργως, δεν κόλλησα με πολλά παιχνίδια στα φοιτητικά μου χρόνια, την εποχή που οι υπολογιστικές ταχύτητες αυξάνονταν συνεχώς και τα γραφικά βελτιωνόντουσαν συνεχώς. Το εξάμηνο που βρισκόμουν στην Ξάνθη γνώρισα το FIFA97 και αργότερα στη Θεσ/νίκη, όταν πήρα τον pentium III (στα 600MHz), κόλλησα με το καινούριο FIFA98. Πολύ χρόνο φάγαμε και στην πολύ καλή απομίμηση arcanoid με το όνομα Dx-Ball και αργότερα λιώσαμε για κάποιο διάστημα στα ίντερνετ καφέ με το Counter Strike. Μαζευόμασταν καμιά ντουζίνα παρέα και γινόταν ο χαλασμός στο μαγαζί. Οι ωραίες αναμνήσεις που έχω από τότε αφορούν περισσότερο τον χαβαλέ, τις ατάκες και το γέλιο που ρίχναμε παρά το ίδιο το παιχνίδι. Ευτυχώς «ξεκολλήσαμε» εύκολα.



Later on!
Απ' ό,τι είδατε μέχρι τώρα, δεν ανέφερα καθόλου Double Dragon, Wonder Boy, ProEvolution, Collin McRae και άλλα συναφή και διάσημα παιχνίδια. Και αυτό φαίνεται και στη συνέχεια που όταν έβρισκα χρόνο και ήθελα να θυμηθώ κάποιο παιχνίδι, έψαχνα τα παλιά και πιο απλοϊκά. Και όσο δεν ασχολήθηκα με το NBAJam όταν πρωτοβγήκε (και είχε προκαλέσει πάταγο) τόσο παραπάνω ασχολήθηκα πριν λίγα χρόνια! Ό,τι έπρεπε για διάλειμμα από τη δουλειά! Ομοίως με το Pang αλλά και το αρχαιότατο, παλιομοδίτικο και απλοϊκότατο Tehkan World Cup, αυτό που πριν είκοσι χρόνια είχε βγει σε επιτράπεζια μορφή. Classic!


Δεν υπάρχουν σχόλια: