Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Turisas - Stand Up and Fight

Όσοι διαβάζουν το μπλογκ θα έχουν παρατηρήσει ότι δεν ασχολούμαστε πολύ (ως καθόλου) με το power-epic παρακλάδι του μέταλ. Γούστα είναι αυτά, θα μου πείτε, και κάπως έτσι δεν έδωσα μεγάλη σημασία στο νεαρό φινλανδικό συγκρότημα Turisas. Πόσω μάλλον, μετά την παρατήρηση των ενδυματολογικών... προτιμήσεων του γκρουπ στο βίντεο Stand Up and Fight (αλλά και στα υπόλοιπα)! Κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για μουσική κριτική, αλλά τη σήμερον εποχή, με την εικόνα να παίζει μείζονα λόγο, όλα παίζουν το ρόλο τους.

Και πώς έπεσαν στην αντίληψή μας; Παράλληλα με το διάβασμα της "Ιστανμπούλ" του Ορχάν Παμούκ, έπεσε το μάτι μας στο εξώφυλλο με την Αγιά-Σοφιά και μας κίνησε την περιέργεια η αναφορά στους Βαράγκους πολεμιστές του Βυζαντίου. Και η έκπληξη (κατόπιν εορτής) ήταν μεγάλη. Συμφωνική ορχήστρα που αποθεώνει τον επικό χαρακτήρα των τραγουδιών, «καλπάζοντες» heavy ρυθμοί, φωνητικά άλλοτε δυναμικά άλλοτε αφηγηματικά που ευτυχώς δεν επιδίδονται σε υψίφωνα παροξυσμό, με «γηπεδικά» αλλά και οπερετικά ρεφραίν, είναι μερικά από τα στοιχεία που μας έκαναν να δούμε με άλλο μάτι το τρίτο τους άλμπουμ που λέγεται Stand Up and Fight. Οι στιχουργικές αναφορές στην Κωνσταντινούπολη (με το βίκινγκ όνομα Miklagard) και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την παρουσία των Βαράγκων (βίκινγκ πολεμιστών) την εποχή του Βασίλειου του Βουλγαροκόνου είναι συνεχής και κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το άλμπουμ ακόμα και concept. Έχουν ακόμα και ένα μουσικό ιντερλούδιο γραμμένο στα ελληνικά: "βένετοι-πράσινοι", το οποίο μουσικά θυμίζει soundtrack από τις παλιές επικές ταινίες του Χόλιγουντ των δεκαετιών του '40 και του '50. Δεν είπε κανείς όμως στον τραγουδιστή πώς προφέρεται ο δίφθογγος όμικρον-γιώτα και έτσι προφέρει το τραγούδι... Βενετόι-Πρασινόι!

Το αποτέλεσμα; Ένας δίσκος που είναι περισσότερο ροκ-όπερα στα χνάρια των Savatage (ακούστε π.χ. τα "End of an Empire" ή "The Great Escape" ή "Fear the Fear"), παρά οτιδήποτε άλλο. Battle metal; Τι άλλη ταμπέλα θα ακούσουμε! Και ο παλιός folk χαρακτήρας που τους χαρακτηρίζει; Θα τον βρείτε σε ελάχιστα τραγούδια. Οπότε, καταλήγουμε λέγοντας... το ενδυματολογικό κομμάτι να φτιάξουν λίγο και θα είμαστε εντάξει! Α! Προσθέστε και την φανταστικά ανεβασιάρικη και χαρωπή διασκευή στο "Supernaut" των Black Sabbath το οποίο εκλάβαμε σαν το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό θα το βρείτε στο bonus CD, το οποίο περιέχει ακόμα μία διασκευή, το "Broadsword" από Jethro Tull.

Δεν υπάρχουν σχόλια: