Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Πεζοδρόμια, δρόμοι και πάρκινγκ

Και αν είναι δυνατόν! (αυτή κι αν είναι μια χιλιοειπωμένη φράση από μένα). Αναφέρομαι στους -κάποιας ηλικίας- ανεγκέφαλους, οι οποίοι, ωσάν άσχετοι, εκφράζουν την άποψή τους επί παντός επιστητού. Αλλά θα μιλήσω παρακάτω γι' αυτούς. Το θέμα μας αφορά τα έργα που γίνονται στο κέντρο της πόλης μας, τα οποία σκοπό έχουν να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια και να εξαφανίσουν τα (διπλό-)παρκαρισμένα αυτοκίνητα και να διευκολύνουν την κίνηση των πολιτών.

Κατ' αρχάς, να πω ότι με εκπλήσει ευχάριστα αυτή η απόφαση, αν και αυτά τα πράματα θα έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν. Κατά δεύτερο λόγο, το κέντρο αυτής της τσιμεντούπολης θα αποκτήσει επιτέλους ανθρώπινο πρόσωπο. Όσοι έχετε βρεθεί εδώ, θα έχετε παρατηρήσει τα μηδενικού πλάτους πεζοδρόμια, στα οποία δεν χωράνε να περάσουν δύο άνθρωποι ταυτόχρονα. Να μην μιλήσω για την απλή μητέρα με το παιδικό καροτσάκι που δε χωράει πάνω στο πεζοδρόμιο, οπότε αναγκάζεται να διέρχεται από το δρόμο κάνοντας επαγγελματικούς ελιγμούς για να αποφύγει τα αυτοκίνητα! Επίσης, με αυτές τις εργασίες τα μαγαζιά στο κέντρο θα αποκτήσουν βιτρίνα, κάτι που δεν είχαν στο παρελθόν, ο κόσμος θα μπορεί να κοντοστέκεται και δεν θα παρεμποδίζει άλλα άτομα να περπατήσουν στα πεζοδρόμια (φανταστείτε τι καταστάσεις ζούμε σ' αυτό το... χωριό!). Η κίνηση στην αγορά του κέντρου μόνο να αυξηθεί μπορεί.

Οπότε μένω έκπληκτος ακούγοντας κάποιους ανθρώπους να λένε ότι θα πάνε στο δήμο να διαμαρτυρηθούν, επειδή οι εργασίες (που θα διαρκέσουν μισό μήνα) τους χαλάνε την αγορά, έχουν ζημίες και τα λοιπά παρόμοια. Το περίεργο είναι ότι δεν τα ακούς αυτά μόνο από γερόντια αλλά και από νεότερους ανθρώπους. Αλλά αφού δεν μπορούν να κάτσουν να σκεφτούν λίγο πιο μακροπρόθεσμα, να δουν τα πράγματα σφαιρικά, τι διαφορετικό περίμενα να ακούσω; Τέλος πάντων...

Η μόνη μου ένσταση είναι πως ξεκίνησαν αυτά τα έργα χωρίς να έχει φροντίσει ο δήμος για δημόσια πάρκινγκ και χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων των μόνιμων κατοίκων του κέντρου. Καταρχάς, η ιστορία με το παλιό ΚΤΕΛ έχει καταντήσει γελοία. Επειδή δε λέει να πέσει ένα μικρό κτίριο, δεν μπορεί να χτιστεί το μεγάλο πάρκινγκ (υπόγεια γκαράζ κλπ) που ονειρεύεται ο δήμος. Οπότε το έκανε (προς το παρόν) ελεύθερο πάρκιγνκ 30 αυτοκινήτων! Επίσης, πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε σε κάθε είσοδο της πολής (βόρεια από Κοίλα-Πτολεμαΐδα, δυτικά από Γρεβενά-Καστοριά, νοτιοανατολικά από Βέροια-Λάρισα) να δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι στάθμευσης ώστε ο κάθε επισκέπτης να παρκάρει το αυτοκινητάκι του και να κυκλοφορεί μετά στην πόλη πεζός. Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα κουραστεί κάποιος αν περπατήσει αυτήν την πόλη. Οι αποστάσεις από τις εισόδους που προανέφερα είναι υπόθεση το πολύ 15-20 λεπτά πεζοπορίας.

Αυτά εν ολίγοις. Για να κλείσω, να σας πω ότι εγώ είμαι της άποψης να εξαφανιστούν εξ' ολοκλήρου τα αυτοκίνητα από το κέντρο και να πεζοδρομηθούν όλοι οι γύρω δρόμοι, όπως γίνεται και στις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει άλλη φορά.

CheerZ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: