Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Hard rock στα μετα-grunge 90's - τι θυμόμαστε από το 1992

Κομβική χρονιά το 1992. Έχουμε τα άλμπουμ πολλών συγκροτημάτων, κάποια είχαν ηχογραφηθεί ήδη από το 1991, πριν καταλάβουν καλά-καλά τι έγινε στο Seattle, και ούτε φαντάστηκαν ποια θα ήταν η επέλαση του grunge τα επόμενα χρόνια. Κάποια γκρουπ εξαφανίστηκαν, άλλα μεταλλάχθηκαν λίγο. Τα άλμπουμ έπρεπε να κυκλοφορήσουν καθώς είχαν συμβόλαια σε ισχύ. Ακόμα και οι Guns N'Roses που συνέχισαν με φόρα, λόγω της ταιριάστας επιτυχίας των Use Your Illusion I & II (π.χ. το 1992 έβγαλαν σε σινγκλ το "November Rain"), χάθηκαν άδοξα (μπήκαν στο ψυγείο) κάπου στα 1995.

Ugly Kid Joe – America's Least Wanted
Οι Καλιφορνέζοι ήταν από τα γκρουπ που ξεχώρισαν, έπαιξαν το δικό τους hard rock με βερμούδες και νεανικό attitude, και άντεξαν λίγο στο χρόνο χάρη στις τεράστιες επιτυχίες των Everything about you και Cats in the cradle.

Warrant - Dog Eat Dog
Κάποια hair metal γκρουπ σαν τους Warrant, έμειναν χωρίς λόγο ύπαρξης. Οπότε έπιασαν τα μαλλιά κοτσίδα, έβγαλαν το μέικ-απ και προσπάθησαν να δώσουν κάποιο αξιοπρεπές δίσκο. Δείτε/ακούστε το Machine gun.

Extreme - III Sides to Every Story
Οι βοστωνέζοι Extreme έφτιαξαν ένα διπλό δίσκο, με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα τραγούδια. Μιας και δεν είχαν όμως κάποιο σούπερ χιτ (όπως το More than Words από τον προηγούμενο δίσκο Pornograffiti που είχε πάει στο #1), η πορεία τους ήταν πτωτική. Δείτε/ακούστε το Rest in peace

Def Leppard - Adrenalize
Οι mega stars Leppards επανήλθαν μετά από πέντε χρόνια, μετά την υπερ-επιτυχία του Hysteria. Το Adrenalize ήταν καλούτσικο άλμπουμ, είχε το Let's Get Rocked (με ψηφιακό βίντεο-κλιπ στα σπάργανα της ψηφιακής εποχής) και πολλές μπαλάντες, στα χνάρια... των Scorpions.

Slaughter - The Wild Life
Για το γκρουπ του Μαρκ Σλότερ, ισχύει ότι και στους Warrant. Τεράστια επιτυχία το προηγούμενο και ντεμπούτο τους άλμπουμ Stick it to Ya το 1990, οπότε εδώ, αν και έκανα αξιοπρεπείς πωλήσεις, θεωρήθηκαν εκτός μόδας. Δείτε/ακούστε το Wild Life.

Firehouse - Reach for the sky
Ίδια ακριβώς περίπτωση, όπως και οι Slaughter, αλλά σε άλλη εταιρεία. Στην Chrysalis οι παραπάνω, στην Epic το γκρουπ, που είχε εν τέλει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δείτε/ακούστε το Reach for the Sky.

Damn Yankees - Don't Tread
Ίδια ακριβώς περίπτωση Ν.3, αυτή τη φορά από τη Warner. Επιτυχία το ντεμπούτο του 1990 από το κάτι σαν σούπεργκρουπ με τους Tommy Shaw των Styx, Jack Blades των Night Ranger και τον Ted Nugent. Δείτε/ακούστε το Where you goin' now.

Thunder - Laughing on Judgement Day
Η βρετανική απάντηση είναι η "ίδια περίπτωση Ν.4". Ντεμπούτο από την ΕΜΙ το 1990, με καλούτσικη εμπορική επιτυχία, οπότε το 1992 είχαμε το δεύτερο άλμπουμ τους που πήγε πολύ καλά στη Βρετανία. Από τα λίγα αξιοπρεπή γκρουπ που κράτησαν αρκετά χρόνια. Δείτε/ακούστε την τραγουδάρα Low life in high places.

Kiss - Revenge
Εδώ έχουμε μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι παραγωγοί της ταινίας "Bill & Ted's Bogus Journey" (αυτής με το νεαρό Κιάνου Ριβς), ζήτησαν από τους Kiss να διασκευάσουν το God Gave Rock n Roll to You μιας αγγλικής μπάντας με το όνομα Argent. Προέκυψε το πασίγνωστο God Gave Rock n Roll to You II. Η επιτυχία του οποίου οδήγησε τους Kiss στο στούντιο και ηχογράφησαν το νέο τους δίσκο Revenge.

Bon Jovi - Keep the Faith
Τέσσερα χρόνια μετά την υπερεπιτυχία του "New Jersey", το γκρουπ από το...Νιου Τζέρσι, πήρε το χρόνο του, αφουγκράστηκε στις εξελίξεις, οπότε... τρίμαρε το μαλλί ο κ. Τζον και με παραγωγό τον Bob Rock, έβαλαν πιο ροκ εν ρολ στο glam metal και έμειναν στην κορυφή.

Mr. Big - Lean Into It (1991)
Μία χρονιά νωρίτερα είχαν βγάλει οι Mr. Big το συγκεκριμένο δεύτερο δίσκο τους. Το Γενάρη του 1992 όμως κυκλοφόρησαν την ακουστική μπαλάντα To be with you, η οποία έγινε σούπερ-επιτυχία, Ν.1 σινγκλ στο αμερικανικό Billboard, το οποίο ήταν αρκετό για να τους κρατήσει ζωντανούς στην καλλιτεχνική ζωή και τα επόμενα χρόνια.

Van Halen - For Unlawful Carnal Knowledge (1991)
Όμοια περίπτωση έχουμε και για τους Van Halen με το δίσκο τους που έχει αρχικά F.U.C.K. (ουπς!), είχε καλή επιτυχία το '91 και αρχές του 1992 κυκλοφορόρησαν σε σινγκλ την τραγουδάρα Right Now.

Aerosmith - Get a Grip (1993)
Μετά από όλη αυτήν περίεργη χρονιά του '92, οι Aerosmith κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο αρχές του 1993, με τεράστιο σπρώξιμο από εταιρεία, MTV κλπ. και τραγούδια για νεανικές ανησυχίες, με καρό πουκάμισα και λοιπά μοντέρνα στοιχεία. Δείτε/ακούστε/θυμηθείτε το Livin' on the edge.

Δεν υπάρχουν σχόλια: