Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το θεώρημα του παπαγάλου

Οι επιστημονικές αλήθειες χρειάζονται ωραίες ιστορίες για να τραβήξουν τους ανθρώπους, λέει σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας. Είναι το βιβλίο που κάνει αναδρομή σε ολόκληρη την ιστορία των μαθηματικών, μέσα από ενδιαφέρουσες και άγνωστες ιστορίες που αφορούν τους ανθρώπους περισσότερο και λιγότερο το έργο των.

Ιστορίες για το Θαλή και τις πυραμίδες, τον Πυθαγόρα και τον Αρχιμήδη (μεταξύ άλλων αρχαίων Ελλήνων)· την ιστορία γύρω από την Υπατία, τον Αχμές και τον Χασάν Σαμπάχ (ποιοι είναι αυτοί; στο βιβλίο οι απαντήσεις!)· τι είναι οι φίλιοι αριθμοί και τι οι δίδυμοι πρώτοι αριθμοί· ποιος έβαλε το μηδέν στα μαθηματικά, ποιος σχεδίασε το σύμβολο του ίσον (=)· γεωγραφικές πληροφορίες που αφορούν το Παρίσι και τα μουσεία του, τον Αμαζόνιο αλλά και τις Συρακούσες· αυτά και άλλα πολλά σε ένα βιβλίο. Οι μαθηματικές γνώσεις που έχουμε από το λύκειο φτάνουν και περισσεύουν. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από εσάς.

Είχα πρωτοδιαβάσει το Θεώρημα του παπαγάλου το 2006. Άσχετο: το είχα αγοράσει από ένα παλαιο-βιβλιοπωλείο στο Μοναστηράκι τη μέρα της συναυλίας των Pearl Jam (30Σεπ2006). Τώρα που το ξαναδιάβασα δεύτερη φορά, νομίζω ότι μου άρεσε ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: