Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

6o σουρντ-στοκ φεστιβάλ


Το d.i.y. φεστιβάλ της Κοζάνης θα κλείσει φέτος τα έξι του χρόνια. Δύο μέρες με πολλή μουσική και μπύρα, το ερχόμενο σαββατοκύριακο, στο θεατράκι του Αγίου Δημητρίου, για να σπάσει η ρουτίνα της τεφρούπολης!

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αφιέρωμα: εξώφυλλα δίσκων και σχεδιαστές

Ένα αφιέρωμα, ή μπορείτε να το πείτε και λίστα, με τους πιο γνωστούς σχεδιαστές εξώφυλλων των δίσκων της σκληρής μουσικής. Παίζει και το ρόλο βάσης δεδομένων για την ασθενική μου μνήμη, έτσι ώστε να μην ψάχνω σ'όλο το ίντερνετ κάτι τέτοιες χαζές, εντελώς geek πληροφορίες, που μπορεί να ενδιαφέρουν μόνο έμενα (ίσως και έναν άλλο).


Travis Smith

Πρώτος στην αναφορά μας ο Travis Smith, γνωστός κυρίως για όλα τα ατμοσφαιρικά εξώφυλλα των Opeth. Στα σχέδια του κυριαρχούν συνήθως οι σκιές, ομιχλώδη τοπία, σκοτεινές πάντα καταστάσεις. Μεταξύ άλλων, έχει σχεδιάσει τα τελευταία των Death, Anathema, Deadsoul Tribe, Iced Earth, Katatonia, Nevermore, Psychotic Waltz, Overkill, Skinlab. Από τους πιο δραστήριους τα τελευταία χρόνια σ'αυτόν τον τομέα.
wikipedia


Kristian Wahlin

Με το εκπληκτικό εξώφυλλο του "Wildhoney" των Tiamat, βάλαμε νωρίς-νωρίς στο μάτι τον Σκανδιναβό Kristian Wahlin. Και όπως είναι λογικό, έχει σχεδιάσει για τα πιο γνωστά σκανδιναβικά συγκροτήματα: σχεδόν όλα των Dissection, το "Blood on Ice" από Bathory, "The Gallery" των Dark Tranquillity, το "Massive Killing Capacity" των Dismember, το "Purgatory Afterglow" των Edge of Sanity, το "In the Nightside Eclipse" των Emperor, όλα από τους Lake of Tears και τα περισσότερα των Morgana Lefay και Therion. Γεμάτο το σχέδιο του, με πολλές εικόνες μέσα στις εικόνες.
wikipedia


Derek Riggs

Είναι ίσως ο πιο γνωστός σχεδιαστής εξώφυλλων στους μεταλλικούς κύκλους, μιας και έχει σχεδιάσει όλα των Iron Maiden (μέχρι το 1992, αφού μετά κάποια ανήκουν στον Melvyn Grant). Ασχολήθηκε με πολύ λίγα ακόμα γκρουπ κι αυτά είναι το "Accident of Birth" του Bruce Dickinson, το "Infinite" των Stratovarius, το "Power Plant" από Gamma Ray, το "Future World" των Artension και πιο παλιά είχε κάνει το "Nightime" των Βρετανών Budgie.
wikipedia


Michael Whelan

Ο Michael Whelan, εκτός από εξώφυλλα δίσκων, ασχολείται και με κινηματογραφικές αφίσες και με εξώφυλλα βιβλίων. Από μουσικής απόψεως, τον θυμόμαστε για όλα τα εντυπωσιακά σχέδια των δίσκων των Sepultura (Beneath the Remains, Arise, Chaos A.D., Roots) και του "Cause of Death" από τους Obituary. Άλλα που επιμελήθηκε ήταν το "Dark Ages" των Soulfly, όλα των Cirith Ungol και το "Bat Out Of Hell II: Back Into Hell" του Meat Loaf. Α, έχει στο ενεργητικό του και το "The Jacksons' Victory" των αδελφών του Μάικλ Τζάξον!
wikipedia


Andreas Marschall

Ο Γερμανός Andreas Marschall έχει αναλάβει τα περισσότερα εξώφυλλα δίσκων από συγκροτήματα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και μερικά απ'αυτά είναι ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δει. Σε ένα βαθμό φταίει (με την καλή έννοια) το ότι έχει επιμεληθεί τα περισσότερα των Blind Guardian (Somewhere far Beyond, Imaginations from the Other Side, Tales from the Twilight World, Nightfall in Middle Earth). Από άλλα συγκροτήματα (πάρτε βαθιά ανάσα): In Flames (Jester Race, Whoracle, Colony), Destruction (Cracked Brain), Depressive Age (Symbols for the blue times), Grave Digger (Heart of Darkness, Symphony of Death, Tunes of War, The Dark of the Sun), Dimmu Borgir (Godless Savage Garden), King Diamond (A dangerous meeting), Kreator (Come of Souls), Obituary (Darkest Day), Sodom (Better off Dead, The Saw is the Law, Agent Orange, Masquerade in Blood), Immolation (Dawn of Possession, Here in after, Failure of Gods, Close to a World below), Hammerfall (Glory to the Brave, Legacy of King, I Want Out, Renegade), Rage (Trapped, Black in Mind, Ten Years in Rage, End of all Days), Running Wild (δίσκους και EP: Little Big Horn, Blazon Stone, Lead or Gold, Pile of Skulls, The Privateer, Sinister Eyes, Black Hand Inn, Masquerade, Lions of the Seas, Adrian's Mask, The Rivalry), Skyclad (A burnt offering of the bone Idol), Stratovarius (Visions), U.D.O. (Timebomb, Solid, Holy), Annihilator (Bag of Tricks).


Hugh Syme

Ο Καναδός Hugh Syme (όπως πολύ εύκολα μπορείτε να μαντέψετε) έχει σχεδιάσει όλα, μα όλα τα εξώφυλλα των Rush. Ασχολήθηκε όμως και με αρκετά άλλα σχήματα, όπως τους Fates Warning στα εντυπωσιακά "Perfect Symmetry", "Parallels" και "Inside Out", τους Megadeth (Countdown to Extinction, Youthanasia, Cryptic Writings, The World Needs a Hero), τους Queensryche (Promised Land, Hear in the Now Frontier, American Soldier), τους Dream Theater των τελευταίων χρόνων (Octavarium, Systematic Chaos, Black Clouds and Silver Linings, A Dramatic Turn of Events) και μερικά από κάποια hair-metal που ήταν στα πάνω τους πριν κάποια χρόνια (Warrant, Slaughter, Bonfire).
wikipedia


Ed Repka

Ο Ed Repka έχει ασχοληθεί κυρίως με γκρουπ του πιο σκληρού άκρου του heavy metal, με εξώφυλλα κυρίως thrash/death δίσκων. Όπως παρατηρείτε και σεις, το σχέδιο του που εστιάζει σε καταστάσεις που έχουν επίκεντρο κάποιο ανθρωπόμορφο είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Σε σημεία, κάποια εξώφυλλα μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους! Ειδικά αν αναλογιστείτε και αυτά που επιμελήθηκε (μεταξύ άλλων) για τους Death (Scream Bloody Gore, Leprosy, Spiritual Healing), Evildead (Annihilation of Civilization, The Underworld), Massacre (From Beyond), Megadeth (Peace Sells... But Who's Buying?, Rust in Peace), Nuclear Assault (Game Over), Sanctuary (Refuge Denied), Toxik (Think This), Defiance (Product of Society) και τα πρόσφατα των δικών μας Suicidal Angels.
wikipedia


Duncan Storr

Πολύ λίγες δουλειές έχει κάνει ο Duncan Storr αλλά είναι από τις πιο κέλτικες και πιο χαρακτηριστικές! Πέρα από ένα για τους Rage, τους Samson, τους Golgotha, το "Crimson" των Edge of Sanity και τρία άλμπουμ των Demon, ασχολήθηκε κυρίως με τα εντυπωσιακά εξώφυλλα των Skyclad, γι'αυτό και μόνο τον αναφέρουμε εδώ.
official


Wes Benscoter

Άλλος ένας νεαρός, όχι και τόσο γνωστός, σχεδιαστής που οι κυριότερες δουλειές του αφορούν τους Slayer της περιόδου 1992-1996. Έχει ασχοληθεί επίσης με τους πρώτους δίσκους των Sinister, κάποια των Vader και Autopsy και το φοβερό "Tales from the Thousand Lakes" των Amorphis, που ξέχασα να το βάλω στο κολάζ.
wikipedia


Dan Seagrave

Ο χαρτοφύλακας του Dan Seagrave περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εξώφυλλα death-metal δίσκων, ως επί το πλείστον: Morbid Angel (Altars of Madness), Benediction (Transcend the Rubicon), των Σουηδών Edge of Sanity (The Spectral Sorrows) και Entombed (Left Hand Path, Clandestine) και Hypocrisy (Penetralia), αρκετά από Malevolent Creation, κάποια των Pestilence και ένα πιο πρόσφατο από τους Demon Hunter (The Triptych).
wikipedia


Dave McKean

Λίγα σχέδια και εξώφυλλα δίσκων έχει κάνει και ο Dave McKean, αλλά αφορά μερικά από τα πιο γνωστά άλμπουμ της δεκαετίας του '90. Τα εξώφυλλα χαρακτηρίζονται από κολάζ πειραγμένων φωτογραφιών και σχέδιων ζωγραφικής, με καλύτερο μάλλον αυτό του "Metropolis Pt. 2" (υποκειμενική αποψη, πάντα). Από τους Testament, πέραν του "The Low" (που εικονίζεται παραπάνω) φιλοτέχνησε επίσης τα "Demonic" και "The Gathering". Από τους Fear Factory, έκανε επίσης το "Obsolete". Έχει ασχοληθεί επίσης με δίσκους των Earth Crisis, Alice Cooper, My Dying Bride κ.λ.π.
wikipedia


H.R. Giger

Ένας από τους πιο διάσημους όμως είναι ο κύριος H.R. Giger, ο δημιουργός του κινηματογραφικού "Alien" και πολλών άλλων πινάκων, που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για πολλά εξώφυλλα δίσκων. Πιο χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε από Danzig το "III: How the Gods Kill" που το εξώφυλλο είναι από ο πίνακας με τίτλο "Meister und Margeritha" (Master and Margarita), όπως επίσης το πασίγνωστο "To Megatherion" των Celtic Frost που είναι η ζωγραφιά με τίτλο "Satan I" και το εξώφυλλο των Atrocity από το "Hommage an S. Beckett I". Ο ίδιος ο Giger ασχολήθηκε μόνο με τα εξώφυλλα των Emerson, Lake and Palmer (Brain Salad Surgery), του Steve Stevens (Atomic Playboys) και τον Magma (Attahk).
official


Storm Thorgerson

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πιο διάσημους: τον κύριο που φιλοτέχνησε όλα τα εξώφυλλα των Pink Floyd και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιρροή για αρκετούς (βλ. Hugh Syme). Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με αρκετά εξώφυλλα για τους The Cranberries, δημιούργησε το "Houses of the Holy" των Led Zeppelin, το "Absolution" των Muse, λίγα σχέδια για τους The Mars Volta, το live CD/DVD των Megadeth "Rude Awakening", τις τελευταίες δουλειές των Biffy Clyro και το "Skunkworks" του Bruce Dickinson. Στο σχέδιο του κυρίου Thorgerson φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο η δυαδικότητα, η συμμετρικότητα και το παράδοξο μέσα σε μια ρεαλιστική εικόνα, ή ακόμα και το σόκιν. Αυτό το τελευταίο φαίνεται φυσικά στους δίσκους των Scorpions που επιμελήθηκε στα τέλη των 70s, αρχές 80s ("Lovedrive", "Animal Magnetism").
wikipedia


Joe Petagno


Ο κύριος Petagno είναι ο σχεδιαστής της νεκροκεφαλής των Motorhead και ο σχεδιαστής μερικών από των πιο γνωστών τους εξωφύλλων: "Overkill", "Bomber", "Orgasmatron", "Bastards", "Inferno" και λοιπά. Κατά κύριο λόγο, έχει σχεδιάσει (ή έχει δώσει έργα του) σε δεκάδες άγνωστα συγκροτήματα του ακραίου ήχου. Έχει κάνει κάποια όμως και για τους Pretty Maids, Sweet, Led Zeppelin, Pink Floyd.
wikipedia


John Dyer Baizley

Ο κιθαρίστας του αμερικανικού γκρουπ Baroness έχει χρόνο και ταλέντο και ασχολείται με γραφιστικές τέχνες. Τα χαρακτηριστικότατα σχέδια του (δέντρα, φυτά, πρόσωπα, πλοκάμια, καμπύλες, κουκουβάγιες, έντονα χρώματα) κοσμούν τα εξώφυλλα του δικού του σχήματος αλλά και των Kylesa, Pig Destroyer, Darkest Hour, Torche, Kvelertak, μεταξύ πολλών άλλων.


Roger Dean

Από τους πιο διάσημους σχεδιαστές της δεκαετίας του '70 ήταν (και είναι) ο Roger Dean. Έχει επιμεληθεί όλα τα εξώφυλλα των Yes και μετέπειτα και των Asia. Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί και με κάποια των Atomic Rooster και Uriah Heep. Χαρακτηριστικό το σχέδιο του, με φανταστικά τοπία, που θυμίζουν ή έχουν στοιχεία οργανικής ζωής, λίγο sci-fi, πολύ χρώμα.


Rob "Mid" Middleton

Την υπογραφή του βρετανού κ. MID θα τη βρείτε σε αρκετά εξώφυλλα (και μπλούζες) των Napalm Death, λίγα των Gorefest, σε ένα των Extreme Noise Terror και σε μερικά άγνωστα ως πεί τω πλείστον γκρουπ. Είναι ο κιθαρίστας/τραγουδιστής του άγνωστου γκρουπ Deviated Instinct, αλλά πιο γνωστός σε εμάς για τα εξώφυλλά του με τα κολάζ και τις παραμορφώσεις διάφορων εικόνων με αχνά γράμματα/φράσεις στο φόντο. Αν και το Utopia Banished είναι σαφώς επηρεασμένο από τους πίνακες του Hieronymus Bosch.
official


Don Brautigam

Αν και το σχέδιο ήταν ιδέα των ίδιων των Metallica, ο κος. Brautigam ζωγράφισε το ιστορικό εξώφυλλο του "Master of Puppets". Άλλα γνωστά εξώφυλλα στο μεταλλικό κύκλωμα (από αυτά που δεν φαίνονται στην εικόνα) ήταν το ομότιτλο του 1990 των Vicious Rumors, από Anthrax προσθέστε το "State of Euphoria", και το "The Dark" των Metal Church. Αν εξαιρέσετε το "Razor's Edge" και το "Dr. Feel Good" με τα έντονα χρώματα, στα υπόλοιπα σχέδια κυριαρχεί η ανάμιξη του μαύρου με το καφέ/πορτοκαλί.


Λοιπές πληροφορίες:

→ Τα διάσημα πλέον εξώφυλλα από τα τρία πρώτα άλμπουμ των Helloween (Walls of Jericho, Keeper of the Seven Keys pt. I και pt. II) δημιούργησαν οι Γερμανοί αδερφοί Edda και Uwe Karczewski.

→ Τα... φευγάτα εξώφυλλα των Tool (Lateralus, 10,000 Days) βασίστηκαν σε δουλειές του Alex Grey.
official

→ Ο ζωγράφος Jeff Jordan των έντονων χρωμάτων, καμπύλων και ανθρωποκεντρικού ενδιαφέροντος έχει δώσει δουλειές του στους The Mars Volta (Amputechture, Wax Simulacra, The Bedlam in Goliath, Octahedron) και στο "Bilateral" των Leprous.
official

→ Το φοβερό εξώφυλλο (και όλο το layout) του "Draconian Times" των Paradise Lost (όπως και του "Shades of God") ανήκει στο λονδρέζικο γραφιστικό στούντιο Stylorouge. Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει και τις αφίσες της ταινίας "Trainspotting".

→ Ο δημιουργός των εξώφυλλων για τους δίσκους των Slayer "Reign in Blood", "South of Heaven", "Seasons in the Abyss" και "Christ Illusion" είναι ο Larry Carroll.

→ Τα μεσαιωνικά εξώφυλλα με σπαθιά και ήρωες με μπράτσα των Manowar (αυτά των "Fighting the World", "Kings of Metal", "The Triumph of Steel", "Louder Than Hell") ανήκουν στον Ken Kelly, σχεδιαστή επίσης εξώφυλλων στα βιβλία του Conan the Barbarian, αλλά και σχεδιαστή του εξώφυλλου του ιστορικού δίσκου "Rainbow Rising". O Kelly συνέχισε τη δουλειά του θείου του Frank Frazetta που επίσης σχεδίασε εξώφυλλα του Κόναν και μπρατσαράδες ήρωες πάνω σε άλογα στους δίσκους των Molly Hatchet ("Expect No Mercy", "Molly Hatchet", "Flirtin' with Disaster", "Beatin' the Odds") και του Malmsteen ("War to End All Wars").

→ Ο γιαπωνέζος Shusei Nagaoka έχει σχεδιάσει αρκετά εξώφυλλα από γκρουπ στα 70's και 80's με κύριο θέμα και αυτός τα fantasy και sci-fi. Πιο γνωστές δουλειές του τα "Out of the Blue" των Electric Light Orchestra, "When We Rock, We Rock, and When We Roll, We Roll" των Deep Purple, αλλά και τα περισσότερα των Earth, Wind & Fire. Ειδικά αυτό του δίσκου "All 'N All" από το 1977 θυμίζει έντονα "Powerslave"! Check it out.


Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

18 Ιουνίου 1978

Ποιο ήταν το #1 τραγούδι στα τσαρτ τη μέρα που γεννήθηκα;

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ο (παντελώς άγνωστος σήμερα) Andy Gibb με το Shadow Dancing!

Στην Αγγλία, ο John Travolta με την Olivia Newton John με το You're The One That I Want μέσα από την ταινία Grease (και ένα τραγούδι που ξέρω).

Στη Γερμανία, οι Boney M. με το Rivers of Babylon.

Και στην Αυστραλία, οι Eruption (οι ποιοι;) με το I Can't Stand The Rain.

Πολύ ντίσκο, βρε παιδί μου. Δεν μπόρεσα να τα ακούσω ολόκληρα! :-)

Γενικά, όμως, τίποτα σημαντικό δεν συνέβη εκείνη τη μέρα του '78. Είναι πάντως ημέρα αργίας στις Σεϋχέλες!

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Candlemass - Psalms for the Dead

Ομηροπρόταση revisited μετά από πολύ καιρό λόγω μαθημάτων και εξετάσεων, οπότε σήμερα τσεκάρουμε το καινούριο και μάλλον τελευταίο πόνημα των θεών Candlemass. Επικούρα του κερατά, θεόρατες κιθαριστικές μελωδίες και ένας Robert Lowe από άλλο πλανήτη να θυμίζει τις συγκλονιστικές στιγμές των Solitude Aeturnus. Τα θέματα στις κιθάρες είναι classic Candlemass, αργόσυρτα και dooμιάρικα! Σίγουρα δεν θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία συγκρίσεων με το ένδοξο παρελθόν, οι μελωδίες είναι εκεί όμως καλώντας σε να τις σιγοτραγουδήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα live τους έκαναν μεταγραφή τον Mats Leven δίνοντας μια Krux διάσταση στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Ηθικό συμπέρασμα; Ακούστε το δίσκο βράδυ, με ανοιχτά παράθυρα, παγωμένο κρασί στο μπαλκόνι και αφήστε τους γείτονες να γκαρίζουν!! Εγώ πάντως θα βγάλω από τη ναφθαλίνη το Epicus Doomicus Metallicus μπλουζάκι μου. Οι πατέρες απλά μίλησαν, άναψαν τα κεριά και έψαλλαν τους ψαλμούς των νεκρών...

Όμηρος

Υ.Γ. 1: Θα τα πούμε σύντομα με ένα ακόμα review.
Υ.Γ. 2: Διαφωνίες, μπινελίκια και λοιπές δημοκρατικές αντιδράσεις είναι δεκτές!!!

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Στη διαπασών

     «Θα το βάλεις καμιά ώρα πιο σιγά; Μας έχεις πάρει το κεφάλι!»
...
     Όλη η γειτονιά ακούει σκυλάδικα στη διαπασών, ακόμα και το μεσημέρι, που και καλά πέφτουν όλοι για ύπνο, ακόμα και στις έντεκα το βράδυ, και στις δώδεκα μερικές φορές, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Μόλις ακουστεί ξένο τραγούδι, ξαφνικά όλοι ενοχλούνται.

Βασίλης Παπαθεοδώρου, Στη διαπασών

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για νεανικές/εφηβικές ηλικίες κυρίως. Το μουσικό του περιεχόμενο όμως μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Κάθε κεφάλαιο και διαφορετικός τίτλος τραγουδιού. Γραμμένο το 2009, οι νεανικές ανησυχίες, οι τραμπουκισμοί και τα τεκτενόμενα με τους φασίστες ονόματι «Ελευθερολάκωνες», μας δίνουν μια εικόνα της πρωτεύουσας που εμείς στην επαρχία τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Thrash/death μαραθώνιος 8-Ιουν-2012

Exodus, Obituary, Heathen, Homo Iratus
Μύλος, Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2012


Κάτι σαν μίνι thrash/death φεστιβάλ! Τζάμπα-πράμα το τριαντάευρο (για τέτοια ονόματα που ήρθαν μάλιστα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού)! Και τι έγινε; Αυτό που λένε στο διάσημο ρεφραίν τους οι Exodus!

Murder in the front row
Crowd begins to bang
And there's blood upon the stage
Bang you head against the stage
And metal takes its price
Bonded by blood

Σκεφτόμασταν όμως πώς θα την παλέψουμε τόσες ώρες εκεί μέσα καλοκαιριάτικα. Ο Μύλος αποδείχθηκε ό,τι πρέπει χώρος για live, αφού και καλή θέα είχαμε προς τη σκηνή και δούλευαν καλά τα κλιματιστικά και ο εξαερισμός. Πάντως death/thrash συναυλία με τραπέζια (αριστερά/δεξιά) και καναπέδες (στα πίσω) πρώτη φορά είδα! Άσχετο: αναρωτιέμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που πήγα σε συναυλία στο Μύλο... Να'ταν το 2003;

Ήχος; Καλούτσικος. Στους Obituary ο ήχος άγγιξε την τελειότητα! Στους Heathen, οι κιθάρες στην τσίτα, τα φωνητικά πιο πίσω και σε σημεία χαμένα, λες και έφταιγε το μικρόφωνο. Ο Tardy απέδειξε ότι δεν ήταν αυτό το θέμα! Οι Exodus είχαν το ίδιο θέμα με τους Heathen. Το ότι στην πορεία βελτιώθηκε ο ήχος σημαίνει ότι είτε ρύθμισαν καλύτερα τις στάθμες είτε απλά συνήθισαν τα αυτιά μας!

Κόσμος; Από προσέλευση καλούτσικα πράματα, γύρω στα 400-500 άτομα (αν όχι περισσότερα). Αλλά εκεί που έπαθα πλάκα ήταν από τη συμμετοχή. Ο κόσμος χτυπιόταν συνέχεια, circle pits και stage diving όλη την ώρα, από την πρώτη νότα των Heathen μέχρι την τελευταία των Exodus, που αυτή (η τελευταία νότα) ήρθε γύρω στις 2 τη νύχτα! Για να τα πάρουμε με τη σειρά...

Heathen
Το κρυμμένο και πρόωρα εξαφανισμένο thrash διαμάντι του Bay Area επανήλθε στο προσκήνιο και ξεκίνησε την φετινή ευρωπαϊκή του περιοδεία από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν δεμένοι και πολύ καλά μουσικά καταρτισμένοι (αυτό έλειπε, να μην ήταν). Ο επικοινωνιακός τραγουδιστής τα έβγαλε πέρα με τις ψηλές νότες του παρελθόντος. Είχαν κάποια τεχνικά προβλήματα με κυριότερο θέμα το μικρόφωνο (που είπαμε και άνωθεν). Ο κιθαρίστας Lee Altus έκανε την πρώτη του βάρδια. Τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια τους δεν κούρασαν τον κόσμο. Αντιθέτως, αυτοί τους τιμήσανε με αρκετό... ξύλο σε όλη τη διάρκεια του σετ!
Heathen setlist

Obituary
Το μεγάλο μου απωθημένο! Επαγγελματίες, με τέλειο ήχο, μία μόνο κιθάρα, τα σόλο πήγαν περίπατο (ειδικά τα χαρακτηριστικά στα "Find the Arise" και "Slowly we rot", αν και όπως λέει ο Όμηρος: δεν χρειάζεται!), και έναν frontman από άλλη... ήπειρο! Έπιασε και τις μπακέτες και κοπάνησε τα τομ ταυτόχρονα με τον αδερφό του στα "Slow death" και "Blood to give"! Μόνο ενθουσιασμό μας προξένησαν οι τύποι από τη Φλόριντα. Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν τα πράματα αν τους βλέπαμε πάνω στην ακμή τους, μέσα στη δεκαετία του '90! Το μόνο αρνητικό: παίξανε γύρω στη μία ώρα. Έτσι απότομα όπως ξεκίνησαν, έτσι και τελείωσαν, χωρίς encore. Άνετα (και ξεκούραστα) θα μπορούσαν να προσθέσουν δυο-τρία τραγούδια ακόμα! Τίμησαν και τους Celtic Frost με τη νέα διασκευή στο "Dethroned Emperor" που παίζουν τα τελευταία χρόνια.
Obituary setlist

Exodus
Ξεκίνημα με "The last act of defiance";! (Δεν περιγράφω άλλο!) Αλλαξοκωλιές: ο παλιός κιθαρίστας Rick Hunolt επιστρέφει στο γκρουπ στη θέση του Gary Holt, που αναπληρώνει τον Jeff Hanneman στους Slayer και ο Lee Altus, που έχει τη θέση του Hunolt, στη δεύτερη βάρδιά του! Πέρα από την πλάκα, εντύπωση προκάλεσε το ότι ο Altus τραγουδούσε όλα τα λόγια και φαινόταν να γουστάρει περισσότερο ακόμα και από τη δικιά του μπάντα! Ο τραγουδιστής Rob Dukes σχολίαζε και έδινε πόντους respect-οσύνης(!) σε όσους έκαναν σωστό stagediving (βουτιά με φόρα και τα πόδια ψηλά) και σχολίαζε αρνητικά όσους απλά βουτούσαν λες και... μπαίνανε σε πισίνα. Πράγμα δύσκολο όμως με το κοινό να κάνει ατελείωτα circle pits και τα περισσότερο stagedivings που έχω δει στη ζωή μου! Στα τραγούδια, δε, του πρώτου τους δίσκου... μόνο χαμός! Ως και το μικρόφωνο πήρανε από τον Dukes για να φωνάξουνε μαζί του στα "Metal command" και το ρεφραίν του "Bonded by blood", φυσικά! Γιατί δεν παίξανε τραγούδια από τους νέους τους δίσκους; Ίσως επειδή λείπει ο Holt, ίσως επειδή δεν πρόλαβε να τα μάθει ο Hunolt, ποιος ξέρει; Και ποιος νοιάζεται; Ο κόσμος πήγε εκεί για να απολαύσει τα κλασικά τους τραγούδια και αυτό έκανε. Τέλος.
Exodus setlist

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

βία

Η βία είναι το όπλο των αδύναμων.
Ανώνυμος

Όπου βία πάρεστι, ουδέν ισχύει νόμος.
Μένανδρος

Ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο.
Henry Miller

Η χρήση βίας είναι πολύ φτωχή λύση για κάθε πρόβλημα. Γενικώς, χρησιμοποιείται μόνο από μικρά παιδιά και μεγάλα έθνη.
David Friedman

Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία.
Αλεξάντρ Σολζενίτσιν

Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο.
Μαχάτμα Γκάντι

Η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, είναι μια αναζήτηση της ταυτότητας και του νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία.
Marshall McLuhan, 1911-1980, Καναδός επικοινωνιολόγος

Θα με δείρεις, θα με δείρεις, θα κουραστείς, θα ιδρώσεις, θα αρρωστήσεις και στο τέλος θα πεθάνεις.
Από τον Καραγκιόζη

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Hatebreed στις 17/7, D.R.I. στις 18/7

Έρχονται οι Hatebreed για ένα live στις 17 του Ιούλη (ημέρα Τρίτη;!). Και πάλι καλοκαιριάτικα και πάλι θα τους χάσουμε, όπως φαίνεται. Δεν μπορεί να τους φέρει κάποιος και πιο... βόρεια;

Τα ίδια ισχύουν και για τους DRI, που παίζουν την επομένη 18/7, μόλις ένα χρόνο μετά την προηγούμενη εμφάνισή τους στη χώρα μας. Αν και γι'αυτούς το θέμα είναι πλέον καθαρά οικονομικό, αφού ο κιθαρίστας Spike Cassidy πάσχει από καρκίνο και μαζεύουν λεφτά (και) για την περίθαλψή του.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

The End Complete

Αν και τα καινούρια άλμπουμ των Obituary είναι πιο... groovey, εμείς τους γνωρίσαμε με αυτά τα μπασαρισμένα, αργόσυρτα τραγούδια και τις αναπάντεχες εξάρσεις, τύπου The End Complete. Επιτέλους θα τους δω ζωντανά κι εγώ ο καρμίρης (μαζί με Exodus), καθώτι έχασα όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις τους (Obituary 2004 και 2008, Exodus 2002 και 2004).


Λοιπά επίσημα βίδεα: Don't Care, Insane, Evil Ways.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

The Toxic Waltz


Άντε, να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά. Αν και προβλέπεται να αφήνουμε τα κοκκαλάκια μας εκεί!